eur:
392.81
usd:
367.88
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Az ár csökken, a belvíznek nem tesznek jót az éjszakai fagyok

A szakemberek folyamatosan figyelik a Tisza vízállását és a folyón látható jégtorlaszokat - mondta az InfoRádióban az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője. Siklós Gabriella arról is beszélt, hogy hol kritikus a belvízi helyzet.

A Tiszán Záhony és Tiszabercel között a vízállásokat jelentős mértékben a jég határozza meg. Napokig Záhony környékén vesztegelt az a torlasz, amelynek visszaduzzasztó hatása miatt a harmadfokot is meghaladta a készültségi szint – mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

„30 centiméterrel a valaha mért maximális érték alatt maradó vízszintet, 727 centimétert mértek. Azóta, a torlasz elmozdulásával a záhonyi szelvényre gyakorolt nyomás csökkent, így

a vízszint csütörtök este 11 órától rohamos csökkenésnek indult.

Jelenleg 650 centiméternél áll, óránként egy-két centimétert csökken a vízszint.”

Siklós Gabriella jelezte, a torlasz most lejjebb van, a szakemberek Dombrád felett figyelik, hogyan viselkedik, szükség van-e beavatkozásra.

„Egyelőre úgy néz ki, nem. Tervben van, hogy az Országos Műszaki Irányítótörzs vezetője egy helikopterről megnézi, hogy néz ki a torlasz, de a főváros környéki ködös időjárás miatt még nem tudott felszállni. A szakemberek óránként jelentenek a torlasz helyzetéről.”

Záhony alatt Dombrádon másodfokú, lejjebb; Tiszabercelen és Tiszapalkonyán elsőfokú készültségi szintet meghaladó vízállásokat mérnek. A Bodrogon és a Túron is elsőfok feletti értékek érvényesek. Tiszalök alatt folytatják a jégtörést, hogy a víz szabad lefolyását biztosítsák – mondta el az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

Belvíz

„A belvízzel elöntött terület nagysága közel 42 ezer hektár. Már 138 szivattyútelep dolgozik a belvízvédelmi készültség 35 szakaszán. 14 szakaszon másodfokú a készültség, tehát két műszakban dolgoznak a szakemberek. A szivattyúknak több mint 5 millió köbméter belvizet kellett átemelniük az elmúlt napokban.”

Siklós Gabriella kiemelte, jó hír, hogy a következő napokban jelentős csapadékot nem ígérnek a meteorológusok, a rossz viszont az, hogy az éjszakai fagyok miatt lefagynak az elöntések, ami lassítja a helyzet javulását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Felbolydult a teljes Közel-Kelet – Most szabadul csak el igazán a káosz?

Felbolydult a teljes Közel-Kelet – Most szabadul csak el igazán a káosz?

Irán szombaton támadást intézett Izrael területe ellen, amely új szintre emelte a két ország között dúló konfliktust. A rakétacsapás nem okozott jelentős károkat zsidó állam számára, viszont Jeruzsálemben már eldönthették, hogy nem hagyják megtorlás nélkül az eseményeket. Egy ilyen lépés viszont könnyen kiterjedt háborúvá fajulhat, amely egy csomó országot magával ránthat a Közel-Keleten. Elemzésünkben azt nézzük meg, hogy melyik fél pontosan ki(k)re számíthat egy elharapódzó háború esetén.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×