eur:
393.85
usd:
368.95
bux:
65251.93
2024. április 19. péntek Emma

Budapestet is elérte a madárinfluenza

Egy jászberényi állatkertben és egy budapesti solymásznál is madárinfluenzával fertőzött állatokat találtak a hatóságok. Az állatkertben két bütykös hattyú és egy fehér gólya pusztult el, a fővárosban pedig két sólyom betegedett meg. Budapesten a budai oldalon vezettek be a hatóságok intézkedéseket, ám mivel a baromfik száma itt csekély, lényegi változás nem várható – mondta az InfoRádiónak Bognár Lajos országos főállatorvos.

A jászberényi állatkertben bütykös hattyúban és fehér gólyában, Budapesten sólyomban, és az elmúlt napokban Gyékényesen elhullott hattyúkban találtuk meg a H5N8 vírust. Ez arra figyelmezteti az állattartókat, állatorvosokat, hogy továbbra is figyelniük kell a visszafertőződésre, és arra, hogy a vadmadarak ne érintkezhessenek a házi baromfikkal - mondta Bognár Lajos országos főállatorvos.

Hozzátette:

mivel a madárinfluenza vírusra minden madár fogékony, nem meglepetés, hogy állatkertben is előfordulhat ez a betegség.

„Az állatkertben ugyanazokat az intézkedéseket hoztuk meg, mint minden más vadmadárnál. Védő és megfigyelési körzeteket állítottunk fel, amik viszont a házi baromfik mozgását nem érintik. Elsősorban megfigyelést végzünk ezekben a körzetekben” - közölte Bognár Lajos.

Elmondta, hogy Budapesten két sólyomban találták meg a H5N8 vírust, amelyek nagy valószínűséggel vadmadarakkal való találkozás közben fertőződhettek meg.

„Mivel Budapesten a Fehérvári úton voltak a megbetegedett állatok, ezért a budai oldalon vezettünk be intézkedéseket."

"Ám mivel a fővárosban a baromfik száma csekély, ezért itt emiatt lényegi változás nem várható” - emelte ki az országos főállatorvos.

A szakember elmondta: a madárinfluenza novemberi megjelenése óta 35 településen, több mint kétszáz állattartó telepen kellett intézkedni, és 2,5 millió madár leöléséről kellett gondoskodnia az Állategészségügyi Hatóságoknak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 16:25
×
×
×
×