eur:
388.81
usd:
361.96
bux:
0
2024. május 9. csütörtök Gergely
Ezért hallható most ágyúdörgés a Balatonnál

Ezért hallható most ágyúdörgés a Balatonnál

Összefüggő jég borítja a Balatont. A part menti növényzetet is jégpáncél fedi. A rianások ágyúdörgéshez hasonló hangokat adnak és a hét második felében viharos széllel érkező lehűlés jégtorlaszokat is emelhet.

December 30-án lett összefüggő a jégtakaró a Balatonnál, és mostanra 5-6 centiméterre hízott meg a nyílt területeken, az öblökben, sekélyebb részeken ez akár 3-4 centiméterrel vastagabb is lehet, de még nem alkalmas arra, hogy biztonságosan közlekedni lehetne rajta - tudta meg az InfoRádió Horváth Ákostól, az Országos Meteorológiai Intézet siófoki Viharjelző Obszervatóriumának vezetőjétől.

"A héten viharos széllel hideg levegő éri el a Balaton térségét. Ha elég erős lesz a szél, akkor fel tudja tépni a jégpáncélt, ekkor jégtorlaszok és nagyobb területen rianások alakulnak ki" - mondta a meteorológus.

Mint elmondta, a jég felülről hízik, a jégtáblákban pedig óriási feszültségek alakulnak ki, és a hízással együtt megindulnak a repedések. Amikor a jégtábla eltörik, a törés mentén sokszor ágyúdörgésszerű hang hallható, és a víz akár kétméteres magasságba is feltör. A viharos szél ezek után az egyik jégtáblát be tudja tolni a másik alá, így különböző vastagságú táblák alakulnak ki, és amikor valaki rámegy a tó jegére, érdemes ügyelnie, hogy éppen milyen vastagságú részen jár.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×