eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Így dolgozott a parlament az idén

Az Országgyűlés idén összesen 192 törvényjavaslatot fogadott el, 38 indítvánnyal kevesebbet mint tavaly, és ugyancsak kevesebbet, mint az előző két ciklus hasonló időszakában.

A parlament idén az ülések számát tekintve is elmaradt a korábbiaktól: a Ház 2016-ban 72 napot dolgozott 21 ülés alatt, szemben a tavalyi 25 ülés 82 napjával, valamint a négy évvel ezelőtti 39 ülés 89 napjával.

A képviselők

egy javaslat általános vitájára átlagosan egy óra tizenhét percet fordítottak,

nagyjából ugyanannyit, mint 2015-ben, míg az indítványok második olvasatban már csak átlagosan 14 perc erejéig, az előző évinél 7 perccel rövidebb ideig kerültek vissza a plenáris ülés elé.

Az idén elfogadott 192 törvényjavaslatból53 irányult új jogszabály létrehozására (tizennéggyel kevesebb mint tavaly), míg 30 esetben nemzetközi szerződések kihirdetését jelentette az előterjesztés elfogadása, minden további esetben már meglévő törvényeken módosítottak a képviselők.

A legtöbb megszavazott törvényjavaslatot, 148-at a kabinet terjesztette be, míg kormánypárti képviselők 40 esetben, parlamenti bizottság pedig két alkalommal kezdeményezett jogszabályi változtatást. Az ellenzéki képviselők idén összesen 173 törvényjavaslatot nyújtottak be, de ezek közül egyet sem fogadtak el, ugyanakkor két esetben megszavaztak olyan indítványt, amelyet kormánypárti és ellenzéki képviselők is jegyeztek.

A statisztikákból az is kiolvasható, hogy tovább tart az országgyűlési határozatok számának csökkenése: a négy évvel korábbi 96, valamit az előző évi 46 után idén már csak mindössze 24 ilyen döntést hozott a parlament.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×