eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Budapest fáinak megvédéséért demonstráltak civil szervezetek

A Városliget, az Orczy-kert és a Római part fáinak kivágása ellen tartott demonstrációt több civil szervezet szombaton a fővárosban.

Ráday Mihály, a Budapesti Városvédő Egyesület elnöke a Hősök terén felállított színpadon azt hangsúlyozta: a Városliget a világ első tervezett városi közparkja. Kinek jutna eszébe beépíteni új épületeket a londoni Hyde-parkba, a párizsi Luxembourgi-kertbe vagy a Bois de Boulogne-ba - tette fel a kérdést. Kiemelte: egy városnak az az érdeke, hogy üres telkei, épületei hasznosuljanak és ne egy helyre telepítse összes látnivalóját, hanem minél több pontra hívja a turistákat, lokálpatriótákat. Mindez összefügg a fák megvédésével - tette hozzá.

Várnai László, a CivilZugló Egyesület vezetője felszólította a felelősöket: azonnal állítsák le a Városligetbe tervezett "megalomán" építkezést. Szavai szerint a fővárosnak 3 ezer hiányzó fát kellene pótolnia és a régi ipari területeket fejlesztenie.

A tüntetésen jelképesen átadták az "Arany láncfűrész díjat", amelyet Patyi Andrásnak, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektorának ítéltek oda, aki az egyesület vezetője szerint 200 fa kivágásáért felelős az Orczy-kertben.

Szegő Judit, a Levegő Munkacsoport munkatársa azt mondta: a Városligetbe tervezett múzeumoknak más helyet kell találni, mert a fák oxigéntermelése "életünk egyik záloga", a levegő tisztasága és az emberek közérzete szempontjából egyaránt fontosak.

A rendezvény felszólalói közül többen arra hívták fel a figyelmet, hogy a ligetvédők fellépése után már nem vágtak ki több fát a Városligetben.

A résztvevők "Megvédjük a budapesti fákat" feliratú molinó mögött vonultak az Erzsébet térről a Bajcsy-Zsilinszky úton, a Nagymező utcán és az Andrássy úton át a Hősök terére. Amikor a csoport eleje a térre ért, a menet vége a Munkácsy Mihály utcánál volt.

A tömegben többen olyan táblákat tartottak a magasba, mint "Fákat, jó levegőt, közparkokat, élhető várost!", "Nem kellenek monstrumok a Ligetbe!" vagy "Budapest ne vágd magad alatt a fát!". A menet elején többen dobolva, táncolva vonultak, sokan öltöztek zöldbe és sokan érkeztek kerékpárral.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×