eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Vasárnap tartja tisztújító kongresszusát a Jobbik

A párt a következő két évre választ elnökséget.

Már hetekkel ezelőtt vita alakult ki a Jobbikban a vasárnapi tisztújítás miatt, ugyanis Vona Gábor, a párt elnöke április 20-án több alelnökével Novák Előddel, Apáti Istvánnal és Szávay Istvánnal is közölte, hogy a következő tisztújításon nem fogja támogatni a politikusok újraindulását jelenlegi tisztségükért. Mindezt a párt alapszabálya teszi lehetővé.

A sajtóban előbb az jelent meg, hogy Vona Gábor a radikálisabb alelnökeitől szabadulna meg így, majd arról lehetett olvasni, hogy a vele kritikusabb hangokat igyekszik kiebrudalni, maga az elnök azonban azzal magyarázta a lépést, hogy a kormányzásra való felkészülés jegyében állítana fel új vezetést, részint megválasztott polgármesterekkel.

Az érintettek közül Novák Előd tiltakozott a leghangosabban. 

"Hátba szúrva érzem egy kicsit magamat, hiszen soha nem kérdőjeleztem meg Vona Gábor elnökségét semmilyen körben és nem teszem most sem, de soha nem tettem semmit tiltása ellenére" - mondta az InfoRádiónak Novák Előd.

Az esetleges pártszakadásra vonatkozó kérdésre Vona Gábor hangsúlyozta, hogy ő nem ragaszkodik pozíciójához és szétszakítani sem szeretné pártját.

"Nekem nincs B-tervem, tehát ha a tagság nem ért egyet azzal a koncepcióval, amit én képviselek, mint a párt elnöke és nem ért egyet azzal a koncepcióval, amit az elnökség működésével kapcsolatban elképzeltem, akkor én nem fogom vállalni az elnökséget" - mondta Vona Gábor.

Novák Előd úgy döntött, hogy a történtek ellenére ismét indulna az alelnöki posztért, az ehhez szükséges szándéknyilatkozata pedig nemrég ki is szivárgott. A politikus egyebek mellett egy Vona Gábor bizalmasához köthető százmilliós székházmutyiról írt, illetve utalt rá, hogy a Jobbik nem akarja támadni Simicska Lajos nagyvállalkozót.

Z. Kárpát Dániel, a párt egy másik alelnöke erre reagálva hétfőn az parlamentben kijelentette, hogy székházmutyi nincs a Jobbikban, Simicska Lajossal pedig nem tud megállapodásról.

Vona Gábornak nem lesz kihívója az elnöki posztért, a politikus újraindulását a jelölőszervezetek 92,8 százaléka támogatta.

Az alelnökjelöltek közül 12-en kapták meg az induláshoz szükséges támogatást, a hat alelnöki helyre.

A legtöbben Volner Jánost, Toroczkai Lászlót, Z. Kárpát Dánielt, Sneider Tamást, Hegedűs Lorántnét, Novák Elődöt és dr. Fülöp Eriket támogatták.

Vona Gábor pártelnökként a várható újraválasztása után, a vasárnapi tisztújításon tudja megvétózni, hogy a 47 százalékos támogatottsággal bíró Novák Előd szerepeljen az alelnöki szavazólapon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×