eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

A már kifizetett előlegre nem vonatkozik a lakás-áfacsökkentés

Az új lakásokra már kifizetett előlegeket nem érinti az áfacsökkentés. Azok a lakásvásárlók, akik már idén leszerződtek új lakás vásárlására és már fizettek előleget, csak a vételár jövőre esedékes részére érvényesíthetik a kedvezményes, ötszázalékos áfát - mondta el az InfoRádióban az Rsm adóüzletág vezetője.

"Úgy fogalmaz a törvénymódosítás, hogy a fizetendő adó megállapításakor a teljesítéskor érvényes áfakulcsot, adómértéket kell alkalmazni. Teljesítés egy értékesítés esetén, amikor az valójában történik, de speciális szabály van, ha valaki előleget, foglalót fizetett, olyankor a teljesítés időpontja számít. Ha az összeg jóváírása még idén megtörténik, a jelenleg hatályos áfakulcsot kell használni, függetlenül attól, hogy a lakás átadása és a teljesítés mikor történik meg. Ez utóbbi esetben az a rész, ahol nyeresége lesz a vállalkozónak vagy a vásárlónak, amit a végén, 2016. január 1-jét követően fognak megfizetni" - mondta Hegedűs Sándor.

"Adójogi szempontból a bruttó árban állapodtak meg, és közben az adómérték változik, előfordulhatnak olyan szerződések, ahol erre külön ki is térnek, hogy akkor is a bruttó mérték szerint számolnak el, akkor az eladó jár jól, mert csak öt százalék áfát kell a költségvetésbe befizetnie, noha a vevő kifizette a teljes összeget. A vevő nem jár rosszul, hanem igazából nem jár jól, hiszen az eddig kialkudott árat fogja megfizetni. Az, hogy egyéb jogterület hogyan értékeli, azt gondolom, hogy a bíróságok és az ügyvédek számára nagy feladatot jelenthet" - jegyezte meg az Rsm adóüzletágának vezetője.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az oroszok Harkivban támadnak, a tengeren nagy veszteség érhette őket - Háborús híreink vasárnap

Az oroszok Harkivban támadnak, a tengeren nagy veszteség érhette őket - Háborús híreink vasárnap

Az oroszok Harkivban nyomulnak előre, szombaton egy falu elfoglalását jelentette be az orosz védelmi minisztérium. Közben Ukrajna lőszerhiánnyal küzd, és a harkivi frontról több ezer civilt evakuáltak. Tegnap életbe lépett az új törvény, amely átalakítja a hadsereg mozgósításának módját. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasította Emmanuel Macron francia elnök javaslatát az Oroszország és Ukrajna közötti ideiglenes tűzszünetre a párizsi olimpia alatt. Szombaton ebben a cikkünkben számolunk be a háború legfontosabb eseményeiről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 19. 11:30
×
×
×
×