INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Véget ért a Bátor Harcos hadgyakorlat

Infostart / InfoRádió
Az amerikai és a magyar hadsereg újra tanúságát tette, hogy képes hatékonyan együttműködni a harcmezőn - mondta az InfoRádiónak a múlt héten befejezett Brave Warrior hadgyakorlatról a Klapka György Lövészdandár parancsnoka. Az interjút teljes terjedelmében meghallgathatják este fél 8-kor az InfoRádió Kötelék című biztonságpolitikai magazinjában.

"A Bátor Harcos 2015 vagy angol megnevezéssel Brave Warrior 2015 gyakorlaton egyaránt részt vettek, hasonló létszámban a Magyar Honvédség állományába tartozó és amerikai erők és eszközök. A magyar részről alapvetően a 25. Klapka György Lövészdandár, amely Tatán állomásozik, erői vettek részt, de voltak még műszaki alegységek Szentesről, illetve a honvédség más szárazföldi alakulatai, továbbá a légierő is, Gripen géppárral, illetve helikoptererőkkel. A magyar rész mintegy 450-500 főt tett ki a gyakorlat különböző szakaszaitól függően" - mondta el Horváth Gábor.

A dandártábornok hozzátette: "amerikai oldalról a legfontosabb résztvevő kötelék az Amerikai Egyesült Államok Európában állomásozó 2. Páncélos Felderítő Ezredének 4. páncélos Felderítő zászlaja volt, amely szintén mintegy 450 fős kötelékkel és közel 60 harci technikai felszereléssel vett részt a gyakorlaton. Említésre méltó még az Egyesült Államok 23. Harcászati Vadászrepülő ezrede, amely a gyakorlat egyes szakaszaiban 3-5 darab A10-es csapásmérő repülőgéppel vett részt a szárazföldi hadműveletek támogatásában."

"A gyakorlat hat héten keresztül tartott. A legnagyobb tapasztalatok abban születtek, hogy miképpen lehetséges közösen létrehozni harcászati vezető, irányító parancsnokságokat, törzseket és hogyan lehet működtetni őket, figyelembe véve a technikai és az eljárásbeli különbségeket. Nagyon sok új eljárást dolgoztunk ki, egyes régieket felelevenítettünk és ismételten begyakoroltunk. A sokrétű tapasztalatok közül a legfontosabb az volt, hogy újra tanúságát tettük annak, hogy képesek vagyunk együtt hatékonyan tevékenykedni a harcmezőn" - vélekedett Horváth Gábor.

Az interjút teljes terjedelmében meghallgathatják kedden este fél 8-kor az InfoRádió Kötelék című biztonságpolitikai magazinjában.

Hanganyag: Sigmond Árpád

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk