INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Pálinkás József: Hét évre 1200 milliárd forint áll rendelkezésre

InfoRádió / MTI
Hússzor annyi forrás jut a vidék kutatás-fejlesztési és innovációs életének támogatására, mint a fővárosi régióra - mondta Pálinkás József a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Az ok, a tudományos életben is erősen érezhető a Budapest központúság.

Magyarországon fontos társadalompolitikai kérdés a nagyvárosok megerősítése, hiszen a kutatói kapacitások - humán és infrastruktúra szempontjáról is - Budapestre koncentrálódnak.

A hazai kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenység elsősorban a fővárosba összpontosul. A kapacitásokat Budapesten kívül is ki kell építeni, és ezzel munkahelyeket lehet teremteni - mondta Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke az Inforádió Aréna című műsorában.

Ez a többletpénz minden bizonnyal megerősíti a jelentős kutatóbázisokkal rendelkező egyetemeket - mondta az MTA volt elnöke, hozzátéve, hét évre összesen 1200 milliárd forint uniós és hazai forrás áll rendelkezésre.

50 milliárd áll rendelkezésre a vállalatok és akadémiai intézetek, egyetemek közti együttműködések támogatására, illetve további 50 milliárd vállalatok kutatási-fejlesztési kapacitásainak bővítésére - abban az esetben, ha a beruházások nem Budapesten történnek meg. Ez munkaerőt vonzhat a térségbe, ami annak fejlődését hozhatja - mondta Pálinkás József.

A 10 hónapja létrejött hivatal eddig 200 milliárd forint értékű pályázatot írt ki uniós forrásokból, illetve a közvetlen irányítása alatt lévő, szintén az év elején alakul, 78 milliárd forinttal gazdálkodó Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap idén mintegy 30 milliárd forint értékű pályázatot hirdetett meg.

"Sok olyan eszközt. lehetőséget kell létrehozni, amivel a legtehetségesebb kutatókat itthon tudjuk tartani, mert ők vonzerőt is jelentenek" - mondta Pálinkás József.

"Nagyon világos és átlátható rendszert kell létrehozni a kiemelkedő kutatók támogatására, hogy azt a többség elfogadja, illetve azért, mert ebben a szférában nagyon mozgékony emberek vannak, akik a világ bármelyik részén munkát kapnak."

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke beszélt arról is, az a cél, hogy a rendelkezésre álló forrásokat úgy használjuk fel , hogy a lehető legnagyobb eredményt érjük el velük.

Vizsgálják majd, hogy mondjuk egy jelentős összeggel támogatott felfedező kutatás mennyire emelte az egyetemi-akadémiai szféra elismertségét a világban, milyen a gazdasági eredményessége egy-egy kutatásnak.


A címlapról ajánljuk