eur:
389.54
usd:
363.1
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Új javaslat jöhet az orosz embargó miatt kárt szenvedettek megsegítésére - a nap hírösszefoglalója

Napokon belül újabb javaslattal állhat elő az Európai Unió az orosz embargó miatt hátrányt szenvedett zöldség- és gyümölcstermesztők megsegítésére. Csaknem 395 kilométeren van árvízvédelmi készültség az országban. Ereklyés országzászlót avattak Hódmezővásárhelyen, a Szent István téren.

Napokon belül újabb javaslattal állhat elő az Európai Unió az orosz embargó miatt hátrányt szenvedett zöldség- és gyümölcstermesztők megsegítésére - közölte az agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a Kossuth Rádióban. Feldman Zsolt szerint ennek tervezete egy mennyiségi kvótát határoz meg valamennyi tagállamnak az elmúlt évek orosz exportteljesítménye alapján. A kvóta felhasználásának módjáról szabadon dönthetnek az országok. A támogatási eljárást még idén megszerveznék- tette hozzá a helyettes államtitkár. Brüsszel szeptember 10-én felfüggesztette az orosz importkorlátozással érintett termelők megsegítésére korábban megnyitott 125 millió eurós keretösszegű intézkedés végrehajtását, mert elfogyott a pénz.

Holnap hallgatja meg az alkotmánybíró-jelölteket a parlament igazságügyi bizottsága. Az MSZP jelezte: nem vesz részt az ülésen, mert színjátéknak tartja az eljárást. A testület szocialista tagjai, Bárándy Gergely és Teleki László emlékeztettek arra: már az alkotmánybírákat jelölő bizottság munkájában sem vettek részt. Czine Ágnes, Sulyok Tamás és Varga Zs. András alkotmánybíró-jelöltekről szerdán szavazhat az Országgyűlés, mindhármukat a kormánypártok javasolták. Gulyás Gergely, az eseti bizottság fideszes alelnöke elmondta: ellenzéki jelöltekről is szavazott a testület, de ők nem kapták meg a kilenctagú bizottságban a szükséges öt igen szavazatot. Bragyova András jelenlegi alkotmánybíró és Kovács Péter kilencéves megbízatása szeptember végén jár le, novemberben pedig Balogh Elemér távozik a testületből.

A megszokottól eltérően szerdán és pénteken ülésezik az Országgyűlés a jövő héten. A képviselők a hét közepén elfogadhatják a bankok elszámoltatásáról szóló kormányzati törvényjavaslatot, amelynek eredményeként a kabinet számításai szerint átlagosan akár harmadával is csökkenhetnek a devizahitelesek törlesztőrészletei. Orbán Viktor miniszterelnök hétfői parlamenti felszólalásában történelmi jelentőségűnek nevezte a devizahitelesek megsegítését. A parlament pénteken a paksi bővítésről is tarthat vitát.

A köztársasági elnök szerint ma is nagy szükség van Szent István bölcsességére és elszántságára. Áder János a Sopronhoz közeli Peresztegen, az államalapító király szobrának avatóünnepségén úgy fogalmazott: ma is és a jövőben is szükség lesz annak megértésére, hogy a bölcs ember sohasem öncélúan bátor.

Csaknem 395 kilométeren van árvízvédelmi készültség az országban. A legmagasabb, harmadfokú, továbbra is a Dráván, 51 kilométeren, de már ott is megkezdődött az apadás - közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs. Elsőfokú árvízvédelmi készültség csaknem 268 kilométeren van érvényben: a Dunán, a Lajtán, a Rába, a Marcal és a Sió egyes részein, továbbá a Murán és a Zalán, másodfokú pedig mintegy 76 kilométeren, a Sió egyes szakaszain. A legtöbb helyen apadás tapasztalható. A belvíz miatt összesen 41 szakaszon van készültség. Az elöntött terület nagysága tovább csökkent, 41 ezer hektárra.

Ereklyés országzászlót avattak Hódmezővásárhelyen, a Szent István téren. Kövér László, az Országgyűlés elnöke az ünnepségen úgy fogalmazott: az országzászlók azt hirdetik, hogy a nemzetépítő magyar állam érdekében az elmúlt négy esztendőben folytatott csatákat közösen megnyerték, és mindannyian készen állnak az újabb küzdelmekre, senki érdekét nem sértve, de a magyarok érdekeiért mindig következetesen kiállva.

Kedden folytatódnak az izraeli-palesztin tűzszüneti tárgyalások Kairóban. Egyiptom eredetileg szerdára hívta össze a szembenálló feleket, de Izrael azt kérte, hogy egy nappal hozzák előbbre az időpontot, tekintettel a szerdai naplementével kezdődő zsidó újévre. A Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista szervezet ugyanakkor nem hajlandó megválni fegyvereitől, így viszont Izrael valószínűleg nem oldja fel az enklávé ellen több mint hét éve fenntartott blokádját. A Hamász az öthetes, több, mint 1200 ember halálát okozó háború alatt a határok megnyitását jelölte meg a harc egyik legfőbb céljaként.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×