eur:
387.97
usd:
360.22
bux:
69201.95
2024. május 11. szombat Ferenc

"Az elmúlt húsz év legnagyobb megszorítása" - ellenzéki reagálások a 2012-es büdzsére

Az MSZP szerint a növekvő árak és a szegénység költségvetése lesz a jövő évi büdzsé - közölte Józsa István, a parlament gazdasági bizottságának szocialista alelnöke a nemzetgazdasági miniszter pénteki bejelentésére reagálva. Az LMP szerint Matolcsy György az elmúlt húsz év legnagyobb megszorító csomagját jelentette be, amely - a Jobbik Úgy látja -, "további menetelést jelent előre a neoliberális úton".

Az MSZP szerint a költségvetési terv az eddig is növekvő árakhoz és csökkenő keresetekhez vezető kormányzati gazdaságpolitika folytatása - mondta az MTI-nek Józsa István, a parlament gazdasági bizottságának szocialista alelnöke. "A forgalmi adó a szegények adója, márpedig a 27 százalékos áfa a legmagasabb lesz Európában" - jegyezte meg.

Hogy a gazdasági tárca 1,5 százalékos növekedéssel számol jövőre, Józsa István szerint azt jelzi, hogy már a kabinet sem hisz gazdaságpolitikájának sikerében. Hozzátette azonban, hogy még ez a becslés is optimistának bizonyulhat, a kormány ugyanis nem teremti meg a növekedés feltételeit. Kétségesnek nevezte azt is, hogy a bevételi tervek teljesülnek-e, így valóban sikerül-e az államháztartási egyenleget 750 milliárd forinttal javítani, illetve hogy összejön-e a tervezett 150 milliárd forintos tartalék.

Nadrágszíj-politika

A szocialista politikus kifogásolta, hogy a kormány - a szerinte a gazdaságélénkítéshez szükséges járulékcsökkentés helyett - többletbevételekhez akar jutni például a munkaadói egészségügyi járulék növelésével. Józsa István szerint az Orbán-kormány a személyijövedelemadó-változásokkal, így az adójóváírás megszüntetésével is éppen az ellenkezőjét teszi annak, amit cselekednie kellene, tovább csökkenti az átlagos és az alacsony keresetűek jövedelmét, miközben az infláció a korábban vártnál nagyobb mértékben emelkedik.

Józsa István a nemzetgazdasági miniszter bejelentéseivel kapcsolatban úgy összegzett: bár a kormány tagjai továbbra is kerülik a megszorítás kifejezést, a jövő évi költségvetés főbb számai "nadrágszíj-politikát" vetítenek előre.

A neoliberális út


A Jobbik szerint a nemzetgazdasági miniszter által pénteken bejelentett "újabb gazdasági megszorító csomag" további menetelést jelent előre a neoliberális úton; a gazdagoknak kedvező egykulcsos adórendszer és az erőltetett államadósság-visszafizetés árát ismét a szegényekkel és a középosztállyal fizettetik meg.

Hegedűs Tamás, a Jobbik frakcióvezető-helyettese az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozza, hogy az Európában eddig is példátlanul magas áfa-kulcs még magasabbra emelésének hatását mindenki a zsebén fogja érezni, mivel azt a kereskedők hamar beépítik a bolti árakba; a "szegények adóját" az emiatt megnövekvő infláció révén is beszedi az állam.

Mint írja, az infláció növelése "régi trükk" az államháztartás egyensúlyának javítására: a kiadások szinten tartása mellett növeli az adóbevételeket. Mindennek árát az emberek fizetik meg - teszi hozzá.

A Jobbik szerint szintén az alacsony jövedelműeket sújtja az adójóváírás kivezetése, ami tovább növeli a különbséget gazdagok és szegények között. Az ellenzéki párt számára elfogadhatatlan, hogy a gazdagok kormánya ismét a kisemberekkel és a középosztállyal fizetteti meg a válság árát.

A válságból csak az államadósság-szolgálat könnyítésével, a valóban magyar gazdaság fejlesztésével, a foglalkoztatás bővítésével és széles körű bérfelzárkóztatással lehet kijutni - zárul a közlemény.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a 2012-es költségvetés főbb számait ismertetve azt közölte pénteken: a büdzsé 1,5 százalékos GDP-növekedésre épül, az államháztartási hiány tervezett mértéke 2,5 százalék, az államháztartás egyenlege 750 milliárd forinttal javul, az inflációt 4,2 százalékosra tervezik, míg a legfelső áfa kulcs 27 százalékra emelkedik.

LMP: az elmúlt húsz év legnagyobb megszorítása

Az LMP véleménye szerint Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az elmúlt húsz év legnagyobb megszorító csomagját jelentette be - reagált a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón elhangzottakra az MTI-nek Vágó Gábor.

A párt választmányi szóvivője azt mondta, "úgy tűnik, hogy Matolcsy Györgynek teljes mértékben elgurult a gyógyszere", és kijelentette, hogy erre a csomagra nem lenne szükség. Szavai szerint ugyanis csak az egykulcsos adóval "ütött lyukat foltozgatják már egy éve, ilyen szintű megszorításokkal, havi szintű adóemelésekkel".

Vágó Gábor arra is felhívta a figyelmet, hogy az áfa-kulcs az Európai Unión belül sehol sem éri el a 27 százalékot. Véleménye szerint a bejelentett áfa-emelés rontja a fizetési fegyelmet, a tej és a kenyér kivételével az élelmiszerek is drágítja majd és lassítja a növekedést.

"Az Orbán-kormány végérvényesen lemondott az emberekről" - összegezte véleményét a szóvivő, aki szerint "teljes a fejetlenség és a koncepciótlanság, ezen a héten már ez a második adócsomag, amivel előáll a kormány".

Felhívta a figyelmet arra is, hogy amikor a Bajnai-kormány áfa-emelésekről döntött, akkor Szijjártó Péter ígéretet tett arra, hogy kormányra kerülve homlokegyenest ellenkező politikát folytatnak majd és amint tudják visszavonják elődjüknek ezt az intézkedését. Az LMP szóvivője szerint viszont ehelyett "a megszorító csomaggal tromfolnak".

A zöld fordult jegyében

Saját javaslatukra utalva azt mondta, hogy az LMP egy zöld fordulat keretében visszaállítaná a progresszív adózást, négy százalékkal csökkentené az élőmunkát terhelő járulékokat, miközben egy ökológiai adóreform keretében a szennyezőkkel fizettetnék meg a környezetterhelés kárait.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón bejelentette, hogy a 2012. évi Országvédelmi Költségvetés 1,5 százalékos GDP-növekedésre épül, 2,5 százalékos államháztartási hiánycél mellett - mondta. A miniszter közölte, hogy a tervezett infláció 4,2 százalék.

Matolcsy György bejelentése szerint az államháztartás egyenlege 750 milliárd forinttal javul a 2012-es költségvetésben, amelynek keretében összesen 300 milliárd forintos tartalékot képez a kormány. Elmondta, hogy ebből 150 milliárd forint kerül az Országvédelmi Alapba, amelyet a 25 százalékos áfa-kulcs 27 százalékra való emelésével teremtenek elő.

Hanganyag: Domanits András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Guruló rendelők a hiányzó háziorvosok helyett – így működik a telemedicinális gyógyítás

Guruló rendelők a hiányzó háziorvosok helyett – így működik a telemedicinális gyógyítás

Az elmúlt egy évben a leghátrányosabb helyzetű hazai települések közül negyvenben indult el a telemedicinális ellátás, amellyel a megszűnt háziorvosi rendeléseket igyekeznek pótolni. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat kommunikációs vezetője azt mondta az InfoRádióban, hogy a visszajelzések döntő többsége pozitív, a modern technológia segítségével akár több száz kilométeres távolságból is tudnak tanácsokat adni az orvosok.

Amerikai bevásárlókörúton a német védelmi miniszter: az Egyesült Államok szállít, Németország fizet

Két legyet egy csapásra – így foglalható össze leginkább Németország védelmi miniszterének az Egyesült Államokban tett látogatása. Boris Pistorius egyrészt határozott kommunikációval igyekezett hangsúlyozni, hogy a szövetségesek számíthatnak Németországra,. Másrészt nem hagyott kétséget afelől, hogy országa számít az Egyesült Államok támogatására.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×