eur:
404.67
usd:
374.17
bux:
74122.77
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta

A többi ügyfél fizeti az árfolyamrögzítés közjegyzői díját?

Még a közjegyzők sem tudják, mekkora díjat számíthatnak fel az árfolyamrögzítést igénylő devizahitelesek szerződésmódosításakor. A Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkárság úgy tájékoztatott: a fix közjegyzői díjat jövő héten miniszteri rendeletben határozzák meg.

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara a költségeket tételesen felsorolva 10-20 ezer forint közötti összegre tett javaslatot a Nemzetgazdasági Minisztériumnak. A kamaránál bíznak abban, hogy a tárca figyelembe veszi a javaslatukat, amikor - várhatóan jövő hét közepén - miniszteri rendeletben meghatározzák az árfolyamrögzítést igénylő devizahitelesek szerződésmódosításakor felszámítható közjegyzői díjat.

Az InfoRádió kérdésére Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár csütörtökön azt mondta: a bajba jutott embereket még ennyivel sem akarják terhelni, ezért visszafogottságot és önmérsékletet várnak a bankoktól és a közjegyzőktől egyaránt.

A kamaránál azt mondják: egy-egy szerződés valóban viszonylag rövid idő, 60-70 perc alatt elkészíthető, az adatokat viszont előtte ellenőrizniük kell, a szerződést pedig utólag irattárban is meg kell őrizni, és digitális formában is elérhetővé tenni.

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara illetékese az InfoRádiónak azt mondta: ha az általuk javasolt 10-20 ezer forint közötti összegnél alacsonyabb szinten határozzák meg a díjat, akkor vagy tönkremennek a közjegyzői irodák, vagy más szerződések elkészítésének díját emelik meg, hogy fedezzék a költségeiket.

Péntektől kérhető a bankoknál az árfolyamrögzítés lehetősége. A közjegyzői kamaránál úgy vélik: őket leghamarabb augusztus 26-tól érintheti a kérdés, ugyanis a bankoknak két hetük lesz az igénylések elbírálására.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Robban a Trump-féle mémrészvény, szakad az olajár

Robban a Trump-féle mémrészvény, szakad az olajár

Izgalmas napunk van ma a tőzsdéken: Európában alulteljesítenek az autógyártók, miután a Volkswagen konszern szakszervezeti vezetője arról beszélt, hogy akár három német gyárat is bezárhat a vállalat, és több tízezer munkahelyet is megszüntethetnek. Eközben a tengerentúlon nagyot ralizik a Donald Trump győzelmi esélyeivel együtt mozgó részvény, a DJT. Ázsiában jó hangulatban zajlott a kereskedés, Európában és a tengerentúlon pedig határozott emelkedést láthatunk, miközben jelentősen beesett az olaj ára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 28. 17:53
×
×
×
×