eur:
400.87
usd:
367.48
bux:
74428.1
2024. október 15. kedd Teréz

Orbán: Kétharmados törvényben kell szabályozni a gazdasági rendszer alapjait

Orbán Viktor szerint sarkalatos - azaz kétharmados - törvényben kell rögzíteni a nyugdíjrendszer, az adórendszer és a költségvetési gazdálkodás alapvető szabályait. A miniszterelnök erről a TV2-nek adott interjúban beszélt.

A kormányfő hangsúlyozta: a magyar gazdaságpolitikát érő visszatérő bírálat, hogy kiszámíthatatlan, instabil. Véleménye szerint ezen a kétharmados többséget felhasználva kell változtatni, amire alkotmányos felhatalmazást ad a január elsején életbe lépő új alaptörvény.

"A nyugdíjrendszer, az adórendszer, a költségvetési gazdálkodás néhány alapvető szabálya, szemben a mostani ötven százalékos parlamenti többséget igénylő döntéssel, kétharmadossá fog válni a jövőben" - mondta, megjegyezve: arra számít, hogy erről nagyon sok vita lesz itthon és külföldön.

Hozzátette: van egy munkamegosztás a kormányon belül, és "külsős erőket" is felkért, hogy a legnehezebbnek ígérkező sarkalatos törvényeket előkészítsék. "Ezt, a gazdaságról szóló kétharmados törvényt magamra szignáltam" - mondta a miniszterelnök a TV2-nek.

"Férfiemberek módjára"

Orbán Viktor szerint a kormánynak meg kell egyeznie a rendvédelmi dolgozókkal, először is abban, hogy nekik mindig a rend oldalán kell állniuk. A miniszterelnök elmondta: a nyugdíjszámítást úgy akarják átalakítani, hogy az utolsó tíz, munkával töltött év különösen nagy súllyal essen latba, hogy az emberek minél tovább akarjanak dolgozni.

A kormányfő csütörtökön tárgyal a rendvédelmi szakszervezetek képviselőivel, hogy - mint mondta - "férfiemberek módjára" rendezzék a nyugdíjkedvezményekkel kapcsolatos vitát.

Orbán Viktor kifejtette: meg kell egyezni a rendvédelmi dolgozókkal. Ha úgy érzik, hogy az ötvenes éveiket taposva már nem tudják ellátni a feladatukat, mondják meg, milyen más munkát tudnak végezni, "és én nagyon szívesen biztosítom ennek a lehetőségét" - fogalmazott.

Hozzátette ugyanakkor: a nyugdíjrendszer átalakításának végére el szeretné érni, hogy az emberek minél tovább akarjanak munkában maradni, ugyanúgy, mint Nyugat-Európában. Ennek érdekében változtatna a kormány a nyugdíjszámítás módján is, és az életpályamodelleket is úgy alakítanák, hogy az utolsó tíz évben magasak legyenek a fizetések, jobban megérje dolgozni, mint otthon várni a nyugdíjat - mondta a miniszterelnök.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
Új csúcson az S&P, mindig index emelkedni tudott

Új csúcson az S&P, mindig index emelkedni tudott

Főként pozitív mozgásokat hozott a hétfő reggel Ázsiában, miután a piaci szereplők továbbra is meglehetősen bizonytalanok a kínai gazdaságélénkítő csomag részleteivel kapcsolatban, emellett ráadásul a deflációs félelmek is nőni kezdtek az országban a friss inflációs adatok láttán, ennek következtében pedig eséssel kezdi a hetet az olajár. Európában a tőzsdék a nap végére már pozitív képet mutattak. Gazdasági események szempontjából kimondottan eseménytelenül indult a hét. Amerikában Colombus-nap mellett is rekordon zárt az S&P500, de a többi főbb index is emelkedéssel kezdte a hetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×