eur:
393.84
usd:
367.81
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Ma kezdődik Hunvald György büntetőpere

Ma kezdődik a Fővárosi Bíróságon a volt erzsébetvárosi polgármester és vádlott társainak büntetőpere. Az ügynek összesen 25 vádlottja van. Az ügyészség hűtlen kezelés, csalás, magánokirat-hamisítás, valamint hivatali visszaélés miatt emelt vádat.

A Központi Nyomozó Főügyészség még tavaly novemberben emelt vádat Hunvald György volt erzsébetvárosi polgármester, Gál György az önkormányzat gazdasági bizottságának volt SZDSZ-es elnöke és 23 társa ellen. A vádlottak között van Kardos Péter, az önkormányzat pénzügyi bizottságának volt elnöke, Szabó Zoltán volt szocialista országgyűlési képviselő, valamint az önkormányzat jegyzője és a VII.kerületi Közterület-felügyelet igazgatója is.

A Központi Nyomozó Főügyészség Hunvald Györgyöt egyes önkormányzati ingatlanok értékesítése kapcsán különösen jelentős kárt okozó, üzletszerűen, bűnszervezet tagjaként, folytatólagosan elkövetett csalással, illetve jelentős vagyoni hátrányt okozó, felbujtóként elkövetett hűtlen kezeléssel, magánokirat-hamisítással, hivatali vesztegetéssel vádolja.

A vád szerint az önkormányzat összesen 17 ingatlan adott el áron alul két év alatt és ezzel több mint 600 millió forint kárt okoztak.

A vádirat szerint Gál György a gazdasági bizottság elnökeként - anyagi ellenszolgáltatás fejében, ingatlanonként 20 és 30 millió forint közötti vesztegetési pénzt kért, hogy egy meghatározott vállalkozói csoporthoz kerüljön a belvárosi ingatlan. Később a vállalkozók jelentős haszonnal
továbbértékesítették az ingatlanokat külföldi befektetőknek.

A vádhatóság szerint az ügyletsorozatban szereplő 17 ingatlanból 16 után Gál György 2003-ban és 2004-ben összesen 366 millió forint vesztegetési pénzt kért és kapott.
A vádlottak egy része teljes vagy részbeni beismerő vallomást
tett, mások tagadták a terhükre rótt bűncselekmények elkövetését.

Hunvald György a hűtlen kezelés és az okirat-hamisítás lényegét elismerte, de tagadta a hivatali vesztegetés, és az összes többi terhére rótt bűncselekmény elkövetését. A volt polgármester két éve van előzetes letartóztatásban.

Az Origo információi szerint bár az ügy fő gyanúsítottja Hunvald György mégsem ő az elsőrendű vádlott, hanem Gál György. A vádirat szerint főszerepet játszott Nagy György vállalkozó is, ő azonban nem szerepel a vádlottak között, csupán tanúként. Korábban még ő is gyanúsítottja volt az ügynek. Hunvald György másodrendű vádlottként szerepel a vádiratban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×