eur:
394.26
usd:
370.4
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

A Roosevelt tér május 5-étől Széchenyi István nevét viseli

Fővárosi Közgyűlés döntése értelmében elkezdődhet az elektronikus jegyrendszer bevezetése a közösségi közlekedésben. A képviselők döntöttek arról is, hogy a Roosevelt tér május 5-étől Széchenyi István nevét viseli, a kórház-átalakítási koncepció viszont ezúttal sem került napirendre.

Tarlós István javaslatát a kormánypártok mellett a Jobbik és az LMP is támogatta, az MSZP azonban nem szavazta meg az előterjesztést, mert pótcselekvésnek tartja az átnevezést. A főpolgármester azzal indokolta a tér átnevezését, hogy ahhoz a legnagyobb magyar ezer szállal kötődik; ott áll az Akadémia, és a térhez csatlakozik a Lánchíd, mindkettő Széchenyi István kezdeményezésére épült.

A tarifarendszer-projekt megvalósítását a Budapesti Közlekedési Központ év végéig dolgozza ki . A beterjesztő György István főpolgármester-helyettes azt reméli, hogy a rendszer kiépítésének költségei megtérülnek. Ezzel kapcsolatban Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója azt mondta: a BKV-nak 10 milliárd forintos kárt okoznak a bliccelők, így pénzügyileg is megtérülő beruházásról lehet szó, a pontos számításokat az előkészítés során végzik el, a rendszer pedig akár már 2013-tól beindulhat.

Hozzátette: olyan rendszer nincs, amely a bliccelést teljesen visszaszorítja, viszont törekedni fognak erre, és ehhez a jövőben is szükség lesz ellenőrökre a város bizonyos pontjain. Az LMP az Alkotmánybírósághoz fordul a fővárosi önkormányzat szervezeti és működési szabályzatának közgyűlési módosítása miatt, amely három, illetve négy munkanapra rövidítette az előterjesztési anyagok kézbesítési határidejét - jelentette be az ellenzéki frakció vezetője.

A Fővárosi Közgyűlés a közterület-hasznosítási bizottság létrehozásáról döntött. A jövőben így már nem a főpolgármester határoz a közterületek használatának, azok bérbeadásának ügyében, hanem egy öttagú testület, amelybe az MSZP nem delegált tagot. Mégsem tárgyalt a kórház-átalakítási koncepcióról a Fővárosi Közgyűlés; ezt Szentes Tamás, az ügyben előterjesztést benyújtó egészségügyi főpolgármester-helyettes indítványozta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×