eur:
392.58
usd:
366.06
bux:
66765.27
2024. április 25. csütörtök Márk

Történelmi egyház lesz a Hit Gyülekezete?

Két hete az egyházügyi államtitkár még csak lehetségesnek tartotta, az Index ma már kész tényként közli, hogy történelmi egyház lesz a Hit Gyülekezete. Ha az egyházi törvényt módosító tervezetben az szerepel majd, amiről az államtitkár korábban beszélt, akkor a gyülekezet megfelel a taglétszámra vonatkozó feltételnek.

Az evangélikus, a katolikus, a református, valamint a zsidó mellé felsorakozhat a Hit Gyülekezete is a történelmi egyházak sorába. Az Index már kész tényként közli ezt.

Az egyházügyi államtitkár, Szászfalvi László nagyjából két hete az MTV reggeli műsorában beszélt arról, hogy több olyan felekezet van, amelyet szeretnének történelmi egyházként elismertetni. Példaként mondta az öt ortodox egyházat, a baptistákat és az unitáriusokat. A Hit Gyülekezetéről az interjúban, feltételes módban beszélt.

A történelmi egyház besoroláshoz legalább 100 év honosság, vagy minimum 25 ezer tag kell. Továbbá nyilvánvalóan az, hogy hitéleti tevékenységet folytassanak.

Az Index azt írta, a kormányzat már tárgyalt a Hit Gyülekezetével. Ezt az InfoRádiónak is megerősítette a gyülekezet nevében nyilatkozó Hack Péter, korábbi SZDSZ-es képviselő. Elmondta, hogy a Hit Gyülekezete összejöveteleit 70 ezren látogatják, de azt nem tudta pontosan, hány tagjuk van. Az Index több mint 18 ezer adományozóról írt.

Szászfalvi László egyházügyi államtitkár március közepén beszélt arról, hogy az új alaptörvény elfogadása után új egyházi törvény kerül a parlament elé. Ez is úgynevezett sarkalatos, vagyis kétharmados törvény lesz.

A törvény szabályozza majd az egyházak szintjét: történelmi, illetve elismert egyházak, valamint vallási egyesületek lesznek. A történelmi és az elismert között a honossági idő, valamint a létszám a különbség. Az egyesületekre különleges szabályok vonatkoznak majd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 13:18
×
×
×
×