eur:
400.87
usd:
366.6
bux:
74278.8
2024. október 11. péntek Brigitta

A vízdíjra nincs moratórium - lapszemle

A vízdíjakra ma még nem vonatkozik moratórium - írja a Népszabadság. Harrach Péter a Magyar Nemzetnek arról beszélt, hogy jövő januártól életbe léphet az üzletek vasárnapi nyitva tartását korlátozó jogszabály.

A vízdíjakra - ma még - minden korábbi kormányzati tervvel ellentétben nem vonatkozik semmilyen ármoratórium - figyelmeztetnek a Népszabadság által megkérdezett szakértők annak kapcsán, hogy a kormányfő Az Este keddi adásában a vízdíjak korlátozásáról beszélt és arról, hogy vissza kell venni a külföldiektől a vízvagyont. A lap kitér arra is, hogy ha a vízdíjat maximálják, az a költségvetésnek jelent további terheket, és ellentétes az uniós joggal is.

Jövő januártól életbe léphet az üzletek vasárnapi nyitva tartását korlátozó jogszabály, a termelés és a szolgáltatások területén azonban még várni kell a heti pihenőnappal kapcsolatos szabályozás megszületésére - jelentette ki a Magyar Nemzetnek Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője a kormányzati egyeztetésekre hivatkozva.

Az Index arról ír, hogy tragikus a magyarországi romák egészségi állapota: alacsony a születéskor várható élettartam, magas a betegségek aránya, és a lakosság átlagához képest sokkal nagyobb százalékban dohányoznak, állapította meg a Nemzeti Egészségügyi Tanács. A minisztérium tanácsadó testülete a cigányság körében végzett egészségfelmérést és roma egészségügyi stratégiát javasol a helyzet javítására.

A Napi Gazdaságban arról olvashatnak, hogy a horvát kormány tervei szerint hamarosan módosítanák az ország privatizációs törvényét, és így a jövőben senki sem szerezhet majd 49 százaléknál nagyobb tulajdoni hányadot az INA-ban. Ezzel a lépéssel a Mol már nem kerülhetne többségbe a horvát olajcégben. A Mol még tavaly év végén tett nyilvános vételi ajánlatot az INA közkéz-hányadára, az ajánlat során azonban minimális mennyiségű részvényt sikerült megvásárolni, és így tulajdonhányada 50 százalék alatt maradt.

Nemcsak korábbi szerződéses pozícióik megőrzésére, hanem tevékenységük bővítésére is esélyük lehet a Líbiában jelen lévő magyar vállalkozásoknak - vélekedtek a Világgazdaság kérdésére szakemberek és érintettek. Ennek részben oka az is, hogy a felkelőket elsősorban a nyugati országok támogatják, így nem várhatók az "érdekkörüket" sértő lépések.

A Portfolio.hu szerint úgy erősödött múlt héten csaknem egyéves csúcsra a forint az euróval szemben, hogy közben a külföldi befektetők nettó forintpiaci kitettsége érdemben nem nőtt az utóbbi egy hónapban. Mindez a Magyar Nemzeti Bank hétfőn este kiadott friss havi ábrakészletéből derül ki. Az a tényező is a forinterősödés törékenységét jelzi, hogy a folyamattal párhuzamosan élénkült az árfolyammal kapcsolatos várakozások gyenge irányba tolódása. A forint erejét, sőt további erősödését támogathatja azonban, hogy a magyar állampapírpiaccal kapcsolatos külföldi befektetői érdeklődés kifejezetten tartósnak mutatkozik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Csík János a döntéséről: muszáj lassítanom, tele van a testem csavarokkal

Csík János a döntéséről: muszáj lassítanom, tele van a testem csavarokkal

Nem hagyja abba a zenélést, csak a saját, kicsit lassabb tempójában folytatja tovább - mondta az InfoRádióban Csík János. A Kossuth-díjas zenész, a Csík zenekar alapítójának életében ezzel egy meghatározó időszak zárul le, a nevét viselő együttes 2025-től Gál Tiborral folytatja a munkát. Csík János hangsúlyozta: nem zenekaron belüli feszültség miatt hozta meg a döntését a kilépésről, minden taggal baráti viszonyt ápol, és a jövőben is szívesen lép fel majd vendégművészként a Csík zenekarral.

Orbán Viktor péntek reggel: a szerdai strasbourgi vita "rock and roll" volt

Interjút adott Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádiónak péntek reggel. Szerinte Strasbourgban annak a bejelentése történt meg szerdán, hogy meg akarják buktatni a magyar kormányt, és azt is megmondták, ki vezesse. De Orbán Viktor bejelentette "az ellenállást". Meghirdette a 2025-ben reményei szerint 3-6 százalékos gazdasági növekedést szavatoló gazdasági stratégiát, 3 elemet fel is fedett.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.11. péntek, 18:00
Lánszki Regő
az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, országos főépítész
Ennyivel fog növekedni évente az akkumulátoros energiatárolók piaca Európában

Ennyivel fog növekedni évente az akkumulátoros energiatárolók piaca Európában

Az európai napelem és akkumulátoros energiatárolás gyors fejlődése új lehetőségeket teremt mind a megújuló energia fejlesztőinek, mind az ipari és kereskedelmi fogyasztóknak, de egyúttal jelentős kihívásokkal is jár. A negatív áramárak megjelenése és a hálózati kapacitások szűkössége olyan problémák, amelyek befolyásolhatják az ágazat növekedését. Ezeknek a kihívásoknak a megoldása érdekében kritikus, hogy az ösztönző rendszereket helyesen alakítsák ki, és hogy a hálózati díjak olyan magatartást ösztönözzenek, amely támogatja a megújulók integrációját. – mondta Jan Osenberg, a SolarPower Europe Senior Policy Advisora a Portfolio Energy Investment Forumon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×