eur:
389.67
usd:
364.26
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Spéder Zsolt: Kiszámítható családpolitikára van szükség

Kiszámítható családpolitika szükséges ahhoz, hogy emelkedjen a gyermekvállalási kedv Magyarországon - véli a Központi Statisztikai Hivatal Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatója, Spéder Zsolt az InfoRádiónak azt mondta: a család melletti munkavállalást is segíteni kell. Kopp Mária, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének tudományos igazgató-helyettese arról beszélt, hogy intézményi fejlesztéseket kellene támogatni.

Kiszámítható és hosszú távú családpolitikai rendszerre van szükség a gyermekvállalási kedv növeléséhez - mondta az InfoRádiónak a Központi Statisztikai Hivatal Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatója.

Spéder Zsolt közölte: a szociálpolitikai intézményi és a a támogatási rendszer kijelöl egy pályát a gyermekvállalási hajlandóság számára, és erről nehéz letérni. Ha egy anya kilenc hónap után visszamenne dolgozni, akkor 13 hónapnyi gyedet elveszít - említett egy példát.

Az igazgató kiemelte: a kutatások szerint a szülőnek a gyermek 2-3 éves kora között érdemes visszamenni dolgozni. Ha valaki viszonylag hamar visszatér a munkába, a második vagy harmadik gyermeket már nehezebben vállalja - ismerte el Spéder Zsolt.

A szakértő szerint a rugalmas munkaidő hasznos lehet, ha ezt ésszerűen lehet összehangolni az otthoni teendőkkel, vagyis a család melletti munkavállalást is segíteni kell.

Aktívabb apák

Sokkal több gyermeket terveznek, mint amennyi valójában születik, ezért olyan intézményi fejlesztéseket kell például támogatni, mint amilyen a családi napközi - mondta az InfoRádiónak a Családok Hete uniós konferencia szünetében a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének tudományos igazgató-helyettese.

Kopp Mária kiemelte: a tervezett gyerekek megszületését kell támogatni, ugyanis általában a fiatalok eggyel több gyereket szeretnének, mint amennyi végül megszületik.

A családi életben résztvevőbb, aktívabb apákra van szükség - vélekedett az igazgató-helyettes, aki szerint ezzel lehetne elérni, hogy a nők tanulásba fektetett energiája se vesszen el.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×