eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Orbán: Nem kérdés a határon túliak választójoga - a nap hírei

A miniszterelnök szerint ma már nem a határon túl élő magyarok választójoga a kérdés, hanem annak majdani formája.

Orbán Viktor a TV2 Tények című műsorában azt mondta: az emberek az egyik legfontosabb értéknek tekintik a határon túli magyarokkal való összetartozást, és ennek természetes eszköze a választójog. A kormányfő az alkotmánybírósággal összefüggésben arról beszélt, hogy a testület munkája hasznosabbá válik azzal, hogy a törvényekről már azok elfogadása előtt véleményt mondhat.

Mégis lesz vármegye?

Szerepeltetné a vármegye kifejezést az új alaptörvényben az alkotmányügyi bizottság. A testület nem támogatta a fideszes Lázár János és a KDNP-s Harrach Péter módosító indítványát, amely elvetné a vármegye kifejezést az új alkotmányra vonatkozó kormánypárti javaslatból. A bizottság fideszes elnöke az InfoRádióban az ezeréves államisággal, a kifejezés történelmiségével indokolta a döntést. Balsai István hozzátette: azzal egyetértettek, hogy ne csak a képviselők negyede fordulhasson az Alkotmánybírósághoz.

Matolcsy a patrióta gazdaságpolitikáért

Stabilitásra és növekedésre van szükségük a kis- és közepes vállalatoknak - jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter egy budapesti konferencián. Matolcsy György arról beszélt, hogy a patrióta gazdaságpolitika a növekedés segítésével, a foglalkoztatás bővítésével és az államháztartási egyensúly folyamatos javításával 2014-re a jelenlegi 80-ról akár 65 százalékra is csökkentheti a GDP arányos államadósságot.

Átszervezik az egészségügyi háttérintézményeket

Átszervezik az egészségügyi háttérintézmények rendszerét - közölte az egészségügyért felelős államtitkár. Szócska Miklós a Semmelweis-terv végrehajtásához szükséges háttérintézményi átszervezésekről rendezett konferencián elmondta: az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, a tisztiorvosi intézményrendszer és a mentőszolgálat változatlan státuszban marad. Hozzátette: a szakmai háttérintézmények terén, ahol már megkezdődött a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet kialakítása, komoly átszervezés várható.

Hoffmann az iskolai erőszak ellen

A többi között a kreativitásra, az önkéntességre, valamint a szolidaritásra és a toleranciára nevelést tartja az iskolai erőszak csökkentése eszközének az oktatási államtitkár. Hoffmann Rózsa Gödöllőn, az uniós tagállamok oktatási minisztereinek informális ülésén hozzátette: az erőszakot nem lehet kizárólag iskolai módszerekkel megelőzni. Az államtitkár a találkozó előtt arról is beszélt, hogy a kormány új, egységes nemzeti alaptantervet dolgoz ki. Hangsúlyozta: ebben a modern kor követelményeinek megfelelő tantárgyakat, például pénzügyi és vállalkozói ismeretek oktatását is tervezik.

A PDSZ végzettséghez kötné a tankötelezettség korhatárát

Szakmai végzettséghez, vagy az érettségi megszerzéséhez kötné a tankötelezettség felső korhatárát a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke. Mendrey László az Inforádióban azt mondta: ennek megfelelhet a kormányzat részéről a napokban említett 16 éves korhatár, ugyanakkor úgy vélte, hogy a közoktatásnak a kötelező korhatár betöltéséig ingyenesnek kell maradnia.

Átadták a Magyar Innovációs Nagydíjat

A MEDISO Orvosi Berendezés Fejlesztő és Szerviz Kft. kapta a 2010-es Magyar Innovációs Nagydíjat. A cég az általa kifejlesztett kisállat-vizsgáló rendszerért nyerte el az elismerést.

Száguld az infláció az OECD-ben

Februárban a 2008 októbere óta legmagasabb szintre nőtt az éves szintű infláció a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez tartozó 33 országban. A 12 havi pénzromlás mértéke 2,4 százalék volt, ezt főként az energia- és élelmiszerárak emelkedése okozta.

Gyorsítania kell Szerbiának


Szerbiának föl kell gyorsítania a reformokat, ha még idén el akarja nyerni a hivatalos tagjelölti státust. Erről Belgrádban beszélt Stefan Füle, az Európai Bizottság bővítési biztosa, miután Boris Tadic szerb államfővel és Mirko Cvetkovic miniszterelnökkel tárgyalt. A cseh diplomata azt mondta: Szerbiának sürgető reformokat kell végrehajtania az igazságügy területén, Brüsszel emellett elvárja a korrupció visszaszorítását és a szervezett bűnözés elleni hatékonyabb fellépést.

Politikai programot hirdettek Líbiában

Líbiában közzétette az ország jövőjére vonatkozó első politikai programját a felkelők Átmeneti Nemzeti Tanácsa. A testület, amely legfőbb célként egy demokratikus jogállam megteremtését tűzte ki célul, a dokumentumban kötelezettséget vállalt az új alkotmány kidolgozására, a szabad és demokratikus választások, valamint a polgári és szabadságjogok biztosítására.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×