eur:
389.84
usd:
364.86
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

"Mekkora szabadságot hagynak a tanároknak?"

A tanítás szabadságát törvényben meghatározott keretek között védené Magyarország - ezt javasolja Harrach Péter országgyűlési képviselő az alaptörvény tervezetéhez benyújtott módosító indítványában. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke, Mendrey László szerint az a kérdés, hogy mekkora szabadságot hagynának a tanároknak.

A Nemzeti alaptanterv is határozott kereteket szabott a pedagógusoknak abban, mit kell mindenképpen megtanítaniuk, azt pedig a lelkiismeretükre bízta, hogy milyen további ismereteket adnak át a diákoknak. Nem történt olyan eset, hogy tanár ezzel a szabadsággal visszaélt volna - mondta az InfoRádiónak a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke.

Mendrey László hozzátette: éppen ezért kelt aggodalmat Harrach Péter javaslata. Egyelőre ugyanis nem lehet tudni, hogy kívánják-e tovább csökkenteni ezt az amúgy is szűk mozgásteret. A helyzet megnyugtató rendezése érdekében mindenképpen egyeztetni kellene a módosítási javaslatról - jegyezte meg az érdekképviseleti vezető.

És nem csak erről kellene tárgyalni, hanem arról is, amit kötelezően előír a tanterv, nem mindegy ugyanis, hogy milyen annak ideológiai meghatározottsága, vagy hogy éppen mentes-e az ideológiáktól - mondta Mendrey László, aki szerint ezek a kérdések foglalkoztatják a kollégáit.

A PDSZ elnöke arról is beszélt: a közoktatási törvény koncepciójából kiolvasható, hogy kidolgozói erősíteni kívánják az erkölcsi nevelést, fontosnak tartanak a tanulókban egyfajta értékítéletet, etikai hozzáállást kialakítani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×