eur:
389.56
usd:
361.81
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Cáfolják, hogy szivárog a zagytározó

Nincs repedés a kolontári hetes kazetta falán, a gátak állapota stabil, de továbbra is szünetel a szennyező anyag beszállítása a tavalyi iszapkatasztrófa után elöntött mezőgazdasági területekről - tájékoztatott az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ parancsnoka. A Budapesti Műszaki Egyetem szakértői csoportja vizsgálja a tározót. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az InfoRádióban azt mondta: a tározó tetején víz jelent meg, amely nem veszélyes a környezetre.

Benkovics Zoltán, az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ parancsnoka hangsúlyozta, hogy tévesek azok a sajtóértesülések, amelyek a gátfal repedéséről szólnak, a hetes kazetta fala stabil. Hozzátette: a külterületekről összegyűjtött szennyező anyag beszállítását a lerakott anyag tetején keletkezett repedések miatt állították le a hétvégén, mert a teherautók nem tudnak felhajtani az instabil terepre.

A depózott anyag felszínének elváltozásait az UKKK több alkalommal ellenőrizte, az itt összegyűlt normál pH-értékű víz mennyisége a mérőberendezések szerint csökkent.

Benkovics Zoltán elmondta: a budapesti műszaki egyetem munkatársai hétfőn a kazettánál méréseket végeztek, az írásos szakértői vélemény kedden készül el, s ennek alapján lehet dönteni a beszállítás folytatásának időpontjáról.

Szólt arról is, hogy befejeződtek a tereprendezési munkálatok Devecserben a kettes és az ötös bontási blokkok területén, így megkezdődhet az itt épülő emlékpark telkének kialakítása. Az újabb blokkok bontását pénteken kezdik meg, a teljes területet tizenkilenc bontási tömbre osztották. Devecserben a vörösiszap-katasztrófa miatt 262 házat kell lebontani június végéig.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×