eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Áprilistól drágulhat a kenyér - lapszemle

Megelégelték a molnárok az európai átlagnál jóval magasabb búzaárakat, és miután ennyi pénzért nem kértek a hazai terményből, a kereskedők kénytelenek voltak jelentősen csökkenteni az árakat. A mérséklés azonban nem jelenti azt, hogy ne drágulna tovább a kenyér - írta a Népszabadság.

A Népszabadság azt írja, megelégelték a molnárok az európai átlagnál jóval magasabb búzaárakat, és miután ennyi pénzért nem kértek a hazai terményből, a kereskedők kénytelenek voltak jelentősen csökkenteni az árakat. A mérséklés azonban nem jelenti azt, hogy ne drágulna tovább a kenyér, csupán az emelkedés mértéke lesz kisebb. A pékszövetség elnöke a lapnak úgy nyilatkozott: április elsején kilónként átlagosan tíz forinttal többet kell fizetni a lisztért, aminek alapján 309-317 forintos átlagos kilónkénti fogyasztói kenyérárral kalkulálnak.

A Magyar Nemzet információi szerint óriási bajban van a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem. A lap birtokába került, március 24-i keltezésű levélben Batta András, az intézmény rektora tájékoztatja kollégáit a kialakult helyzetről. A vezető szerint a pénzügyi gondokat tavalyról maradt hiány, a 228 millió forintos zárolási kötelezettség, valamint elsősorban a közoktatási normatívákból származó, százmillió forintos visszafizetési kötelezettség együttes hatása idézte elő. A rektor szerint a súlyos anyagi gondok miatt elkerülhetetlen egy 150 millió forintos egyenlegjavító lépéssorozat bevezetése, és a megszorítás jegyében július 1-jétől a jelenlegi 15 helyett 7 tanszék működik majd az intézményben.

Az Index arra figyelmeztet, hogy miközben a bankházak és elemzőintézetek friss anyagaiban szinte csupa pozitív hír kering Magyarországról, és a forint ebben a hangulatban könnyen tovább is erősödhet, ez sajnos nem biztos, hogy segít a frankhiteleseken. A svájci frank ugyanis lényegében az egyetlen menekülődeviza lett, ez pedig alighanem folyamatos erősödésével jár majd.

A Napi Gazdaság úgy értesült, hogy drasztikusan csökkent a költségvetésbe befolyó bérfőzési szeszadó mértéke tavaly, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adatai szerint. Az új szabályok miatt ráadásul szinte semmit sem tud az iparágról a hatóság. A magánpárlatfőzés tavalyi adómentessé tétele óta alig pár százezer forinttal nőtt az e címen befolyó bevétel. Amíg 2009-ben mintegy nyolcmilliárd forintot kasszírozott a költségvetés a magánfőzés jövedéki adójából, addig tavaly az adómentes személyenkénti 50 liter fölötti mennyiség után befizetett adó 2,8 milliárd forint volt, alig valamivel több, mint az adóváltozás előtti fél évben befolyt 2,5 milliárd forint.

A Pénzcentrum arról számol be, hogy tömegesen toboroznak külföldi munkavállalókat angliai üzletláncokba. A Tesco például Szlovákiában és Lengyelországban keres új munkatársakat, Magyarországról viszont inkább szakácsokat visznek, ugyanis világszerte is jó hírük van a magyar szakácsoknak, felszolgálóknak, de hasonlóan elismert munakerőt jelentünk még az egészségügyben és az építőiparban is. A külföldi munkák persze gyakran jelentenek átverést, a hirdetésben szereplőnél jelentősen rosszabb feltételeket. Ezért a Foglalkoztatási Hivatalnál azt tanácsolják, akik külföldön vállalnának munkát, ne higgyenek a túl csábító ajánlatoknak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×