eur:
389.71
usd:
363.92
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Nyáridő vasárnaptól

Vasárnap hajnaltól a nyári időszámítás van érvényben. Az órákat hajnali 2 órakor kellett 3 órára előreállítani. Az óraátállítás a BKV és a MÁV menetrendjét is érinti.

Európában a nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, a szabályozást az Európai Unió 1996-ban egységesítette. Kezdetben azért javasolták, mert a napfényes órák magasabb száma miatt energiát lehet vele megtakarítani. Használata azonban más előnnyel is jár - írja a Wikipédia.

Az egy órával hosszabb természetes világítás előny mindazoknak, akik iskolai, munkahelyi tevékenység után a szabadban szerveznek programot, strandolnak, hétvégi telkükön, családi házuk kertjében dolgoznak. Előny - például az építőiparban -, hogy hosszabb ideig végezhető értékteremtő munka szabadtéri munkahelyeken. Az előnyök közé sorolják, hogy a jobb látási viszonyok miatt csökkenhet a közúti balesetek száma. Mivel az emberek kevesebbet tartózkodnak az utcán sötétben, ezért a bűncselekmények száma is csökkenhet.

Kritikusai szerint ezek az előnyök nem feltétlenül valósak, például a fogyasztói társadalomban egyre jobban elterjedő légkondicionálók a több napos óra miatt több energiát emésztenek fel a világításon megtakarított energiánál.

A számítógépek, mobiltelefonok, digitális órák nagy többsége automatikusan átáll az új időre. A többit kézzel lehet átállítani.
 
A menetrendek az átállási napokon az illetékes közlekedési vállalatok elhatározása szerint alakulnak. A MÁV például azt az elvet követte az utóbbi években, hogy a nemzetközi vonatok az őszi idő-átállításnál a határállomáson várakoztak az új időszámítás szerinti indulási időre - írja Pontosidő.hu. Amikor pedig - tavasszal - az átállással egy órát vesztettek, akkor az átállítástól kezdve névlegesen egy órás késéssel közlekedtek tovább. Az autóbuszon, vasúton és légi úton utazók számára a MÁV, Volán, Malév adott ki tájékoztatást, a budapesti közlekedésről a BKV.
 
Nyáron Magyarország időzónájában a számítógépek GMT+02:00 óra (CEST, Central European Summer Time), télen GMT+01:00 óra (CET, azaz Central European Time) beállítással üzemelnek. A greenwichi középidő, a GMT fogalma már nem szabványos, helyette egyre inkább az "egyezményes koordinált világidő" - UTC, Universal Time Coordinated - elnevezés van használatban.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×