eur:
387.79
usd:
357.61
bux:
68144.08
2024. május 17. péntek Paszkál

Teljes fegyverzetbe helyezi az igazságszolgáltatást a kormány

A kormány a bíróságok és az ügyészség munkáját gyorsító csomagokat állított össze. Az Országgyűlés pedig nemrég szavazott meg négy és fél milliárd forint plusz forrást a szervezetek számára - hangzott el a kormányszóvivői tájékoztatón.

A javaslatok célja, hogy a bíróságok és az ügyészség teljes fegyverzetben tudjon felállni a korrupció elleni harcban - mondta Nagy Anna kormányszóvivő annak kapcsán, hogy a Transparency International csütörtöki korrupció-ellenes világnapra készített kutatása szerint a vizsgált európai államok közül Magyarország Románia után a második legkorruptabb ország.

Répássy Róbert igazságügyért felelős államtitkár úgy fogalmazott, hogy a kormány nem csak jogszabályokkal, hanem működési költségeiken túl, plusz pénzügyi eszközökkel is segíti a szervezeteket. Az Országgyűlés kedden szavazott meg összesen 4,5 milliárd forintot erre a célra, ettől a bírósági eljárás gyorsítását, hatékonyságát, valamint az ügyészségen a korrupció elleni küzdelmet várják.

Répássy Róbert kitért arra, hogy a kormány már korábban is több jogszabály-módosítással erősítette az ügyészséget. Ezek értelmében például az ügyészség a jövőben titkosszolgálati eszközöket is bevethet a korrupció ellen.

A bíróságok megerősítéséért a kormány pénteken nyújtotta be azt a törvénycsomagot amely módosítja a bírósági szervezeti-, a bírák jogállásáról szóló-, a büntetőeljárási-, a polgári perrendtartási- és a bírósági végrehajtókról szóló törvényeket.

Ezek értelmében szigorodnak a jövőben a bírósági végrehajtók összeférhetetlenségi szabályai, erősítik a bírósági vezetők ellenőrzési jogköreit, felnőtt vádlottak beleegyezése esetén távolmaradásuk ellenére is ítélkezhet a bíróság, valamint növelik a jogi képviselet körébe tartozó ügyek számát. Emellett megteremtik a bírák és az ügyek bíróságok közötti mobilitásának lehetőségét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×