eur:
389.05
usd:
361.98
bux:
67998.62
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Üdvözli az EU pénzügyi biztosa az ír tervet

Üdvözölte az Európai Bizottság pénzügyi felelőse szerda este az ír kormány négyéves költségvetési megszorító tervét.

Brüsszelben kiadott közleményében Olli Rehn úgy vélte, a terv fontos hozzájárulás az ír államháztartás stabilizálásához, és jó alapot képez Írország, az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap között folyó tárgyalásokhoz.

Külön méltatta a biztos az ír vezetés elkötelezettségét a szerkezeti reformok megvalósítása mellett. Úgy vélte, ez a politika egyaránt bátorítja az exportot és a belső keresletet.

A terv egyensúlyt teremt a hosszabb távon is tartható kiadási és bevételi előirányzatok között, miközben kellő védelmet biztosít a szegényebb rétegeknek - vélte Rehn.

Megfelelőnek minősítette az uniós illetékes a jövő évi költségvetésbe iktatott 6 milliárd eurós konszolidációs intézkedéscsomagot is.

Az elszabadult államháztartási hiány miatt szükségessé vált négyéves megszorító terv 10 milliárd euró kiadáscsökkentésből és 5 milliárd euró bevételnövelésből áll. Legfontosabb eleme, hogy az áfakulcsot 23 százalékra emelik a jelenlegi 21 százalékról. Tervezik ingatlan- és vízadó bevezetését is, az állami szférában dolgozók létszámát 25 ezerrel csökkentik, a közalkalmazottak béralapja pedig 1,2 milliárd euróval csökken. Tervbe vették a szociális kiadások fokozatos megnyirbálását is.

A megszorító csomag a feltétele annak, hogy Írország megkapja azt a 85 milliárd euróra tehető nemzetközi hitelt, amelyről még zajlik az egyeztetés az ír fővárosban az Európai Unió, a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Központi Bank szakértőinek bevonásával.

Nemzetközi sajtóvélemények szerint a vártnál szigorúbb terv miatt a lakosság elégedetlenkedésére kell számítani Írországban. A helyi közvélemény már azt is negatívan fogadta, hogy a kormány engedett a külső nyomásnak, és nemzetközi támogatásért folyamodott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×