eur:
398.95
usd:
363.75
bux:
74175.47
2024. október 9. szerda Dénes

Elkészült a megrongálódott vörösiszap-tározót körülvevő védőgát - hírösszefoglaló

Elkészült a megrongálódott vörösiszap-tározót körülvevő védőgát. Az adatvédelmi biztos állásfoglalását kéri a népszámlálási törvény tervezett módosítása ügyében az MSZP. A Bánk bán ősváltozatának bemutatásával emlékeztek az Operaházban a 200 éve született Erkel Ferencre.

Elkészült az ajkai timföldgyár megrongálódott vörösiszap-tározóját körülvevő mintegy 3 méter magas védőgát. A szakemberek kialakították azt a lecsapoló árkot is, amelyen keresztül az erősen lúgos vizet egy semlegesítő helyre vezetik, majd ezután engedik vissza a Torna-patakba. Korábban Benkovics Zoltán, a feladatokat irányító parancsnok arról számolt be, hogy hétfőtől új helyszínen, az újjáépítés végéig működik a vörösiszappal elöntött térségben az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ. Mint mondta: a testület operatív törzse hangolja majd össze a munkafolyamatokat, és erről naponta jelentést tesz a katasztrófavédelmi kormánybiztosnak. Közben Somlóvásárhely polgármestere arról számolt be, hogy leállt a településen a kárfelszámolási és védekezési munka, mert elfogyott a kormány által biztosított 5 millió forintos előleg és az önkormányzat tartalékalapja is. Marton László hangsúlyozta: új vis major alapot nyitott, és újabb előleget vár a kormánytól. Mint mondta: abban bízik, hogy a pénz már a jövő hét elején megérkezhet.

Az adatvédelmi biztos állásfoglalását kéri a népszámlálási törvény tervezett módosítása ügyében két szocialista országgyűlési képviselő. Lamperth Mónika, az MSZP Közjogi Kabinetjének vezetője az InfoRádióban elmondta: Lendvai Ildikóval közös beadványukban aggályosnak tartják azt a kormány nevében benyújtott módosító javaslatot, amely szerint a jövő évi népszámláláskor rögzítenék a lakások címét is. Hozzátette: választ várnak a Fidesztől, hogy miért van erre szükség, és milyen garanciák vannak arra, hogy az így készülő lakáslistát nem kötik össze más nyilvántartásokkal.

A legfrissebb munkaerő-piaci adatok szerint októberben 545.500-an keresetek állást, ami az előző hónaphoz képest fél százalékos emelkedést, míg az egy évvel korábbihoz viszonyítva 24 ezer fős csökkenést jelent. A legtöbb munkanélküli - 123 ezer - továbbra is az Észak-Alföldön van. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat honlapján megjelent adatok szerint a múlt hónapban másfél százalékkal nőtt a tartósan állást keresők száma szeptemberhez képest, és több mint 15 százalékkal éves összehasonlításban. Az októberben nyilvántartott álláskeresők 30 százaléka - 163 ezer ember - tartósan, vagyis több mint egy éve folyamatosan munkanélküli, ami az előző hónaphoz és az előző év azonos időszakához viszonyítva is növekedést jelent. A nyilvántartott álláskeresők gazdaságilag aktív népességhez viszonyított aránya októberben 12,5 százalék volt.

A Tárki kutatása szerint a magyar fogyasztók leginkább az elektronikai cikkek vásárlásakor hajlandóak többet fizetni a minőségért: a vásárlók 27 százaléka a legjobb minőségű terméket veszi meg akkor is, ha az drága. A felmérés szerint a fogyasztók a ruhaneműn spórolnak inkább, a megkérdezettek több mint egyharmada az olcsóbbat választja, minőségi ruházati terméket csak a vevők 15 százaléka vásárol. Zöldség- és gyümölcs esetében a fogyasztók 57 százaléka közepes minőségű terméket vesz és csak a megkérdezettek ötöde teszi a kosarába a drágább zöldséget és gyümölcsöt. A Tárki felmérése szerint 10 év alatt az egyik legszembetűnőbb változás, hogy egyre többen vásárolnak zöldséget-gyümölcsöt, amit a háztáji gazdaságok eltűnésével és a bevásárlóközpontok elterjedésével magyaráznak.

A Bánk bán ősváltozatának bemutatásával emlékeztek az Operaházban a 200 éve született Erkel Ferencre. A Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatója az előadás előtt tartott beszédében hangsúlyozta: a kerek évforduló megünneplésének szándéka akkor lehet a legméltóbb Erkel Ferenchez, ha nem csak szavakban, hanem tettekben is megnyilvánul. Kocsis Zoltán úgy fogalmazott: példát lehetne venni Gustav Mahlerről, aki az Operaház élén eltöltött rövid idő alatt 3 Erkel-operát újított fel. Az előadás előtt Erkel kiállítás nyílt a dalszínházban. Korábban Budapesten, a Fiumei úti temetőben megkoszorúzták a zeneszerző sírját, délután pedig emléktáblát avattak a budai Várban, az Úri utca 24-es számú ház falán. Erkel Ferenc 1810. november 7-én született Gyulán.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Az Európai Parlament szerdán kilenc órától meghallgatja Orbán Viktor miniszterelnököt, aki bemutatja Magyarország soros elnöki programját, de utána éles vita várható, amelyen aktuálpolitikai kérdések is napirendre kerülhetnek, mert a magyar kormánynak sok kérdésben markánsan eltér az álláspontja az uniós fősodortól – mondta Zalai Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Nemzetközi Szervezetek Kutatóműhelyének vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×