eur:
399.48
usd:
363.85
bux:
74175.47
2024. október 9. szerda Dénes

Munkahelyteremtő beruházásokról tárgyalt Kínában Orbán Viktor - hírösszefoglaló

Jövőre nem kapnak családi pótlékot a kiugróan magas jövedelmű családok. Németország az Európai Uniótól kér segítséget a repülőgépeken talált jemeni robbanószerkezetek ügyében.

Gazdaságélénkítő és munkahelyteremtő beruházásokról is tárgyalt Kínában a magyar miniszterelnök. Orbán Viktor sanghaji látogatásán az MTI tudósítójának azt mondta, hogy a két ország közötti gazdasági együttműködésnek érezhető hatásai lesznek Magyarországon a befektetett tőke mennyiségében és a munkahelyek számában is. Orbán Viktor példaként az elektronikai ipart, a mobil távközlést, a technológiai és tudásközpontokat, valamint a Kínai Közlekedési Bank magyarországi megjelenését említette. A kormányfő szólt arról is, hogy találkozott Csen Fenggel, a Hainan Group elnökével, akivel egy magyarországi légitársaság létrehozásáról, illetve a MALÉV átalakításáról tárgyalnak.

Jövőre nem kapnak családi pótlékot a kiugróan magas jövedelmű családok. Erről a szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár beszélt a HírTv Kontraszt című műsorában. Soltész Miklós azt mondta: a kormány az arányos adórendszerhez illeszkedő családipótlék-rendszert dolgoz ki. A részletekről még nincs döntés, azt sem tudni, hogy pontosan mikor lép hatályba a családi pótlékot érintő intézkedés. Az államkasszában maradó összeget várhatóan a fogyatékkal élők és a súlyos betegek ápolására fordítják.

Mától Juhász Miklós a Gazdasági Versenyhivatal elnöke. Elődje Nagy Zoltán az elmúlt 12 évben vezette a szervezetet. Az új vezető parlamenti bizottsági meghallgatásán a hivatal ügyfélbarát szolgáltató jellegének erősítését emelte ki célként.

Néhány milliméteres mozgást észleltek a szakemberek az ajkai vörösiszap-tározó négy héttel ezelőtt megrongálódott gátján, korábban azt közölték, hogy két centiméteres az eltérés. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője hangsúlyozta: a környező települések nincsenek veszélyben. Töttős Györgyi elmondta: a tározón lévő repedéseket és süllyedéseket folyamatosan mérik. Közben elkészült Kolontáron a Torna-patak új hídja, amelyet a szentesi katonák egy hét alatt építettek a megsemmisült átkelő helyén. A 20 tonna teherbírású 15 méter hosszú hidat várhatóan pénteken adják át.

Nem történt rendkívüli esemény a háromnapos ünnepen a fővárosi temetőkben. A Budapesti Temetkezési Intézet vezérigazgatója közölte: a látogatók száma az előző évekhez hasonlóan magas volt, de nagyobb fennakadás nem történt. A cég becslése alapján szombaton és vasárnap több mint 1 millióan látogattak el a sírkertekbe. Horváth József tájékoztatása szerint az Újköztemetőben és a Fiumei úti sírkertben sokan vették igénybe az ingyenes temetői járatokat, és számos látogató kereste fel információért a temetők irodáit. A BKV közölte: 80-90 százalékos a sírkertekhez indított, vagy azokat érintő busz- és villamosjáratok kihasználtsága.

Feltételekhez köti a Nemzetközi Valutaalap a Romániának szánt 20 milliárd eurós hitelkeret újabb részletének átutalását. Az IMF küldöttségének vezetője azt mondta: a következő hitelrészletet január közepén folyósítják Romániának, de csak akkor, ha az ország eleget tesz bizonyos feltételeknek. Jeffrey Franks szerint ezek között szerepel a közalkalmazottak egységes bérezéséről szóló törvény és a 2011-es költségvetés elfogadása, valamint a nyugdíjrendszer reformja.

Lezuhant egy katonai repülőgép Romániában, a balesetben a két pilóta életét vesztette. A baleset a Kolozs megyei Aranyosgyéres mellett történt. A két pilóta időjárás-felderítő repülést végzett a MiG-21-essel, amikor a tragédia bekövetkezett.

A Jemenből érkező teherszállító gépek után az utasszállítókra is kiterjeszti a leszállási tilalmat a német kormány. A berlini vezetés azután döntött így, hogy robbanószerrel megrakott csomagokat találtak Jemenből indított és az Egyesült Államokba tartó járatokon. A német kormányszóvivő bejelentette: Brüsszelhez fordulnak, hogy az Európai Unió elnöksége vegye napirendre az ügyet. Steffen Seibert úgy fogalmazott: összeurópai választ kell adni az Egyesült államokkal együttműködve.

Brazíliában Dilma Rousseff nyerte meg az elnökválasztás döntő, második fordulóját. A politikus a szavazatok 98 százalékának összeszámlálása alapján a voksok 55,8 százalékát kapta. Dilma Rousseff lesz Brazília első női elnöke, beiktatását január elsején tartják.

Címlapról ajánljuk
Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Mintegy négyezer kisboltot zártak be Magyarországon 2023 második félévében. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára azt mondta az InfoRádióban, hogy a diszkontüzletek akcióikkal elszipkázzák a vásárlókat a kisebb szakboltoktól, melyek üzemeltetői egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a magas bérleti díjak és a közterhek kigazdálkodása miatt. Neubauer Katalin arról is beszélt, hogy sok esetben annyira kevés marad az árrésből, hogy inkább a vállalkozók is úgy döntenek, alkalmazottként folytatják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Ma reggel Ázsiában többnyire negatív hangulatot figyelhetünk meg, a hongkongi Hang Seng index közel 6 százalékkal került lejjebb, miután a várakozásokkal ellentétben nem jelentett be újabb ösztönző intézkedéseket a kínai kormány. Ezt követően Európában is lefordultak a tőzsdék, noha meglepetésszerű pozitív adatok érkeztek reggel a német gazdaságból. Az amerikai részvénypiacon azonban már emelkedés bontakozott ki, miután az olaj árfolyama nagyobbat korrigált. Ma Magyarországon a Pénzügyminisztérium szeptemberi államháztartási egyenlegéről szóló jelentése került napvilágra, amely az ország fiskális politikájának és költségvetési helyzetének állapotát tükrözi. Külföldön pedig a délutáni amerikai külkereskedelmi mérleg adatokra figyeltek a befektetők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×