eur:
400.55
usd:
364.72
bux:
73893.02
2024. október 8. kedd Koppány

Szanyi: Sikkasztás a magán-nyugdíjpénztári befizetések visszatartása

Szanyi Tibor szerint hárommillió rendbeli sikkasztást követ el a kormányoldal a kötelező magán-nyugdíjpénztári befizetések visszatartásával. Hozzátette: a Fidesz feltehetőleg a Mol-részvények megvásárlásához keres fedezetet.

Bűncselekmény, ezen belül sikkasztás az, amire a kétharmados parlamenti többséggel rendelkező kormányoldal készül a kötelező nyugdíjpénztári tagdíjbefizetések 14 hónapos visszatartásával - mondta Szanyi Tibor, az MSZP országgyűlési képviselője a Parlamentben tartott sajtótájékoztatóján.

Mint mondta: hárommillió magyar munkavállalót foszt ki a Fidesz, és a lépés európai alapjogokat is érint, így Brüsszel részéről szankció is várható. A képviselő úgy vélte, hogy a mai törvények szerint a Btk. alapján mindezért kiszabható hivatalvesztés és a politikai jogok gyakorlásának felfüggesztése.

Szanyi Tibor kitért arra is, hogy a Fidesz minden jel szerint magasról fütyül a saját programjára, abban ugyanis az szerepel, hogy az állam nem ügyeskedhet, nem alakíthatja kénye-kedve szerint a szabályokat.

A szocialista képviselő hangsúlyozta: feltehetőleg megalapozott az a vélekedésük, hogy a kormány a Mol-részvények megvásárlásához keres fedezetet, így oligarchák kezébe juttatná a magán-nyugdíjpénztári befizetéseket.

Szanyi Tibor felszólította a kormányoldalt, hogy ne nyúljon hárommillió ember pénzéhez, majd hozzátette: a szocialista párt minden eszközt igénybe fog venni annak érdekében, hogy a kormány vonja vissza elképzelését. Újságírói kérdésre elmondta, hogy az Alkotmánybírósághoz és uniós szervekhez is beadvánnyal fordulnak majd, de amúgy is perek sokasága várható, mivel biztos abban, hogy több százezren indítanak majd pert állampolgári jogon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Amerika egy hónap múlva választ: országosan Kamala Harris vezet, de Donald Trumpé a fontosabb részsiker

Amerika egy hónap múlva választ: országosan Kamala Harris vezet, de Donald Trumpé a fontosabb részsiker

Csizmazia Gábor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa szerint idén is hatalmas jelentősége lehet a nyolc úgynevezett csatatérállamnak, mivel hibahatáron belül vezet a demokrata vagy épp a republikánus elnökjelölt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.08. kedd, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 8. 13:16
×
×
×
×