eur:
400.55
usd:
364.72
bux:
73893.02
2024. október 8. kedd Koppány

Elfogadta az Országgyűlés a magán-nyugdíjpénztári befizetésekről szóló javaslatot

Megszavazta az Országgyűlés az eddig kötelező magán-nyugdíjpénztári tagok számára az állami nyugdíjrendszerbe való átlépés lehetőségét, valamint lehetővé tette, hogy a tagdíjbefizetések ideiglenesen az államkasszában maradjanak. A Fidesz szerint ezzel megteremtik a szabad választás lehetőségét, az MSZP szerint viszont egyszerű sikkasztásról van szó.

Megnyitotta az Országgyűlés a jelenlegi magán-nyugdíjpénztári tagok számára az átlépés lehetőségét az állami nyugdíjrendszerbe, megszüntették a pályakezdők számára a magánnyugdíjpénztárba való kötelező belépést, valamint az elmúlt években a vegyes rendszerből nyugdíjba vonultak számára megteremtették az állami rendszerbe való visszalépés utólagos lehetőségét.

Emellett a képviselők megszavazták azt is, hogy november 1-től jövő év végéig az államkasszát gyarapítsák az eddig kötelező magán-nyugdíjpénztári tagdíjbefizetések. A társadalombiztosítási törvény módosításának értelmében a magán-nyugdíjpénztári tag után fizetendő nyugdíjjárulék mértéke 9,5 százalék, a magán-nyugdíjpénztári tagdíj pedig 0 százalék lesz a következő 14 hónapban.

A szabad választásról szóló javaslat beterjesztője, a fideszes Selmeczi Gabriella úgy vélte: A szocialista kormány tizenhárom évvel ezelőtt elvette az emberektől a pénzük feletti rendelkezés jogát, ám ezt most visszaadják.

Ezen az állásponton volt napirend előtti felszólalásában a Fidesz frakcióvezetője, Lázár János is, aki úgy fogalmazott: "A magánnyugdíjpénztárba való befizetésekre való kötelezéssel az emberek megfosztattak a lehetőségtől, hogy befizessenek az állami nyugdíjpénztárba minden pénzt, és kötelezték őket arra, hogy spekulánsokra bízzák az elmúlt 12 esztendőben a magán-nyugdíjpénztári rendszer keretében a pénzüket".

A szocialista Szanyi Tibor azonban korábban bejelentette: büntető- és polgári pereket indít az MSZP a magán-nyugdíjpénztári befizetéseket érintő módosítások miatt.

Az MSZP egyébként ügydöntő népszavazást is kezdeményezett a magánnyugdíjpénztárak ügyében, és három kérdést nyújtott be az Országos Választási Bizottsághoz.

Az LMP szintén ellenezte a módosításokat, Scheiring Gábor, a párt vezérszónoka gengsztertempónak minősítette a kormánypártok magatartását, hozzáfűzve, hogy a kormány igazságtalan adóreformja lyukat üt a költségvetésén, ennek betömésére "einstandolják" a pénztártagok megtakarítását, majd kijelentik, hogy megvédik az emberek befizetéseit.

Rozgonyi Ernő, a jobbik vezérszónoka úgy vélte az egész magán-nyugdíjpénztári rendszert meg kellene szüntetni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Amerika egy hónap múlva választ: országosan Kamala Harris vezet, de Donald Trumpé a fontosabb részsiker

Amerika egy hónap múlva választ: országosan Kamala Harris vezet, de Donald Trumpé a fontosabb részsiker

Csizmazia Gábor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa szerint idén is hatalmas jelentősége lehet a nyolc úgynevezett csatatérállamnak, mivel hibahatáron belül vezet a demokrata vagy épp a republikánus elnökjelölt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.08. kedd, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 8. 13:16
×
×
×
×