eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A pályakezdőknek már nem lesz kötelező belépni a magánnyugdíjpénztárba

A magánnyugdíjpénztárak működését is vizsgálni fogja Selmeczi Gabriella miniszterelnöki megbízott. A magánnyugdíjpénztárakból való visszalépés lehetőségéről Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter készít törvényjavaslatot. Selmeczi Gabriella bejelentette azt is, hogy megszűnik a pályakezdők kötelező beléptetése a magán-nyugdíjpénztári rendszerbe.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter heteken belül benyújtja az Országgyűlésnek a magánnyugdíjpénztárakból történő átlépés jogi feltételeit tisztázó törvényjavaslatot - mondta Selmeczi Gabriella, a nyugdíjak védelméért felelős miniszterelnöki megbízott.

Hozzátette: ezzel párhuzamosan megvizsgálja, hova tűnt a nyugdíjasok pénze, akiknek csökkent az elmúlt években a pénztárakba utalt vagyona, valamint azt is, miért közel öt százalékos a pénztárak működési költsége, mivel az állami nyugdíjbiztosítónál ez az arány csupán két százalékos, de a pénztárak vagyonkezelési illetéket is felszámolnak.

Emellett vizsgálja majd, miért olyan alacsony a pénztárak által nyújtott hozam, és azt is, hogy fűződött-e a szocialista kormánynak bármilyen érdeke ahhoz, hogy a tagok tulajdonából Rt. formájában átjátssza a vagyonkezelőknek a pénztárak tulajdonjogát, az előző ciklus végén ugyanis került egy ilyen javaslat a parlament elé.

Selmeczi Gabriella munkáját a PSZÁF és a Nyugdíjbiztosító Főigazgatóság fogják segíteni.

Újságírói kérdésre Selmeczi Gabriella közölte, hogy az a havi 30 milliárd forint, amit az APEH nem küld tovább ideiglenesen a pénztáraknak, nem vész el, az állami kasszába kerül, ahol garanciát vállalnak rá, tehát a változtatással senki nem járhat rosszabbul.

Arra a kérdésre, okozhat-e később problémát, hogy az állami rendszerbe kerülő pénzeket ugyanúgy elköltik majd az aktuális kiadásokra, ahogy a jelenleg befolyó összegeket, Selmeczi Gabriella azt válaszolta: ha beindul a gazdaság, nem lesz probléma a nyugdíjak kifizetésével.

Arra a kérdésre, hogy ha megnyitják a tömeges visszalépés lehetőségét, rosszul járhatnak-e azok, akik későn kapnak észbe, Selmeczi Gabriella úgy fogalmazott: a nemzeti ügyek kormánya meg fogja tudni oldani ezt a problémát.

Arra a kérdésre viszont, hogy azok, akik nem lépnek ki pénztárukból, hogyan fogják az állam által ideiglenesen visszatartott befizetéseiket a egyenlegükön viszont látni, illetve, mekkora hozamra számíthatnak a kieső időre, Selmeczi Gabriella elismerte: egyelőre nem tudja a választ.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×