eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Gryllus Dorka: ez a fiatalok "kutya kötelessége"

A fiatalok mobilitásának erősítése, szélesebb körű külföldi tanulási és munkalehetőségek elérhetővé tétele a célja az uniós "Fiatalok Mozgásban" programnak. A projekt nyitó rendezvényét Budapesten tartották. A Budapest mellett hét éve Berlinben is élő Gryllus Dorka színész-énekesnő lett a Youth on the Move magyar nagykövete, aki a nyitó konferencián azt mondta: a szabad Európa nyújtotta lehetőségeket a fiataloknak "kutya kötelességük" kihasználni.

Az EU 2020-as stratégiájának egyik zászlóshajója a Youth on the Move elnevezésű kezdeményezés, amelynek célja, hogy a fiatalok megismerjék, milyen lehetőségeik vannak az unióban a tanulás és a munkavállalás terén.

Jan Truszczynski, az Európai Bizottság oktatási és kulturális főigazgatóságának lengyel vezetője tört magyarsággal beszélt a programról. Kiemelte: céljuk, hogy a fiatalok ne hagyják abba az iskolát, illetve szeretnék, ha a nem formális információszerzést is elismerjék. A kutatások azt igazolják, hogy a mobilitás óriási lehetőségeket rejt magában, ugyanakkor a program nem tud választ adni az ifjúságot érintő minden problémára - tette hozzá.

Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár beszédében arra bíztatta a fiatalokat, hogy vegyenek részt a mobilitási programokban, "induljanak el a kincskereső útra", majd térjenek haza és gazdagítsák tudásukkal, tapasztalatukkal a magyarságot. A politikus kiemelte az ehhez szükséges nyelvtudás fontosságát.

Beszélt arról is, hogy dolgoznak azon, hogy az informális úton szerzett tudást el lehessen ismerni.

A Fiatalok Mozgásban projekt budapesti és franciaországi nyitó rendezvényeire Andor László szociális és foglalkoztatáspolitikai biztos, aki videoüzenetében angolul köszöntötte a kezdeményezést, és kiemelte: a fiatalokat érintette a legérzékenyebben a gazdasági válság. Mint mondta: ennek megoldására ifjúsági garanciát vezetnek be, hogy az iskola elvégzése után a fiatalok tovább tudjanak tanulni, vagy munkát tudjanak vállalni. Hozzátette: üresedési monitort hoznak létre, amely az üres álláspozíciók nyomon követését teszi lehetővé.

A Budapest mellett hét éve Berlinben is élő Gryllus Dorka színész-énekesnő lett a Youth on the Move magyar nagykövete, aki a nyitó konferencián azt mondta: a szabad Európa nyújtotta lehetőségeket a fiataloknak "kutya kötelességük" kihasználni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×