eur:
389.63
usd:
363.15
bux:
68130.39
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Októberben nem lesz gond az igazolásos szavazással

Nem lesz probléma az igazolásos szavazással az önkormányzati választáson - közölte Sári Miklós, az Országos Választási Iroda vezetője.

Az önkormányzati választáson nagyjából 1900-an szavaznak igazolással, ez a viszonylag alacsony szám, illetve az igazolással szavazás feltételei garantálják, hogy most - ellentétben az országgyűlési választással - nem lesz probléma az átjelentkezőkkel - fejtette ki az InfoRádió kérdésére Sári Miklós, az Országos Választási Iroda új vezetője.

Sári Miklós elmondta: 19 óra után mindazok, akik korábban beálltak a sorba, leadhatják a voksukat, ám a jogszabály értelmében a kampánycsend csak 19 óráig tart.

Zubor András, a választási iroda szervezési helyettese elmondta: a legkisebb szavazókörökből a voksolás vége után akár fél órával már beérkezhetnek az első adatok.

Az Országos Választási Iroda vezetője tájékoztatása szerint az október 3-i önkormányzati választásra 379 jelölőszervezet vette magát nyilvántartásba, a jelöltek száma pedig meghaladja a 67 ezret. Ebből egyébként több mint 43 ezren függetlenként méretik meg magukat. A legtöbb polgármester-jelölt, szám szerint 9 négy településen van; 487 településen viszont csak egy polgármester-jelöltre lehet szavazni.

Elegendő számú jelölt hiányában a Zala megyei Salomváron elmarad a helyhatósági választás, 13 helyen pedig a kisebbségi választást nem tudják lebonyolítani. A kisebbségi választásra egyébként 208 jelölőszervezet jelentkezett be, és több mint 15 ezer jelölt indul.

Sári Miklós elmondta továbbá, hogy délután 16 óráig kell megsemmisíteni a le nem adott ajánlószelvényeket, ugyancsak ez a határideje a kompenzációs lista bejelentésének, kedd 16 óra pedig a fővárosi listaállítás utolsó időpontja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×