eur:
389.07
usd:
360.67
bux:
67973.97
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Kik kaphatnak idén ingyenes oltást influenza ellen?

Az InfoRádió úgy értesült, hogy a hat hónaposnál idősebb, de három évesnél fiatalabb gyermekek nem kaphatják meg az idén Magyarországon készült, szezonális influenza elleni védőoltást. Ebben a készítményben már benne van a H1N1 és a H3N2 elölt vírusa is. Úgy tudjuk, az említett korosztálynak ötezer adag speciális vakcinát gyártottak.

Speciális védőoltást kapnak az influenza ellen a hat hónaposnál idősebb, de három évesnél fiatalabb gyermekek. Mivel ennek a korosztálynak az újinfluenza elleni védelme már tavaly is bizonytalan volt, az egészségügyi kormányzat idén úgy döntött: nekik egyedi vakcinát készített.

Cserháti Péter helyettes egészségügyi államtitkár az InfoRádiónak elmondta, hogy ötezer adag, speciális oltóanyag áll az említett generáció rendelkezésére a megelőzéshez. Ezt az ÁNTSZ tájékoztatása szerint eddig a szezonális influenza elleni védelemnél használták.

Az államtitkár azt nem tudta megmondani, hogy a speciális oltóanyag tartalmazza-e a tavalyi, újinfluenza járvány idején megismert vírustörzs elölt változatát.

Ez a törzs a WHO ajánlások szerint a térítéses és térítésmentesen szintén hozzáférhető, nem csak hazai gyártású vakcinákban benne lesz - tette hozzá az államtitkár.

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke nem tud a speciális védőoltásról. Az InfoRádiónak Huszár András elmondta: az elmúlt hetekben nem kaptak tájékoztatás ez ügyben a szaktárcától, és a gyermekorvosoktól sem érkeztek erről visszajelzések.

Hazánkban tavalyról 1,7 millió adag térítésmentes, újinfluenza elleni védőoltás maradt meg. Ebből 700 ezernek nem lehet meghosszabbítani a szavatosságát - tudta meg az InfoRádió.

Ezeken felül 1,3 millió szezonális influenza elleni vakcinát rendelt az állam. Ezekben a készítményekben már benne lesz a H1N1-nek, valamint az Egyesült Államokban most terjedő H3N2-es vírustörzs két változatának elölt vírusa.

Kibővült ugyanakkor az a kör, amely a vakcinát térítésmentesen kaphatja meg. Az InfoRádió értesülései szerint a várandósok kerültek még a rizikócsoportba.

A Magyarországon gyártott influenza elleni védőoltások októberben vagy novemberben kerülhetnek a patikákba és a háziorvosi rendelőkbe.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Avril Haines, az amerikai Nemzeti Hírszerzés igazgatója a Szenátus katonai bizottságánál tartott meghallgatásán azt mondta, Vlagyimir Putyin úgy látja, a hazai és a nemzetközi fejlemények neki kedveznek, ezért folytatni fogja egyre agresszívabb taktikáját Ukrajnában, a háború azonban még egy jó ideig nem ér véget. A Szergej Sojgu helyettese körül kirobbant korrupciós ügy a Politico szerint arra utalhat, hogy az orosz védelmi miniszter sem érezheti biztonságban pozícióját.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×