eur:
388.9
usd:
361.85
bux:
67966.15
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Csak a parlamenti pártok tudtak főpolgármester-jelöltet állítani

Csak a parlamenti pártok tudtak főpolgármester-jelöltet állítani az októberi önkormányzati választáson.

 A nyolc induló közül csak a parlamenti pártok jelöltjeinek sikerült összegyűjtenie a minimális, 28.150 darab ajánlást. Az új szabályok értelmében ennyit kell ugyanis a fővárosi választási bizottságnak átadni ahhoz, hogy valaki főpolgármester-jelöltté válhasson.

Idén ez először Horváth Csabának, az MSZP jelöltjének sikerült, őt augusztus 29-én vették nyilvántartásba csaknem 37 ezer érvényes ajánlással. Tarlós István, a Fidesz-KDNP jelöltje múlt kedden 100 ezer kopogtatócédulát adott le; ebből 96 ezer volt érvényes. Tarlós István a rendelkezésre álló idő lejártáig, péntek délután 16 óráig végül a leadott szelvényeinek a kétszeresét, csaknem 200 ezer ajánlást gyűjtött össze.

Sikerült a hajrá a jobbikos Staudt Gábornak és a Lehet Más a Politika jelöltjének, Jávor Benedeknek is. Staudt Gábor 33 ezer, Jávor Benedek pedig 31 ezer ajánlást tudott összegyűjteni.

Elbuktak viszont a parlamenten kívüli pártok. Az Országgyűlésből idén kiesett MDF jelöltjének, Mándi Sándornak a szükséges ajánlás valamivel több mint kétharmada jött össze. Bár Schmuck Andor, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt és a Tisztelet Társasága jelöltje már múlt héten szerdán átlépte a 20 ezres határt, a hiányzó 8 ezer ajánlást végül nem tudta összegyűjteni. 15 ezer ajánlószelvényig jutott Makai István, a Roma Polgári Tömörülés jelöltje, 8 ezerig Ungár Klára, a Szabad Emberek Magyarországért - Összefogás színeiben; és mindössze 2500-ig Galba-Deák Ádám, a Zöld Baloldal jelöltje.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×