eur:
389.67
usd:
362.69
bux:
67995.88
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

"A Fidesz szerint a hatalmat nem szégyellni, hanem használni kell"

A kormánynak nemcsak lehetősége, hanem kötelessége is, hogy a ráruházott hatalommal éljen. A Méltányosság Politikaelemző Intézet munkatársa szerint ezzel magyarázható az Orbán-kabinet első száz napjának intézkedés-sorozata.

Több dolog is jellemzi a második Orbán-kormányt az első száz nap alapján - szögezte le a politikai elemző. Nagy Attila Tibor szerint ilyen a gyors döntések meghozatalának képessége, illetve az egyértelmű irány kijelölése. Ezzel szembe állítható az előző nyolc év, de különösen az elmúlt négy esztendő szocialista kormányzata, amelynél többször is voltak irányváltások - tette hozzá.

Jellemző még emellett a mostani kabinetre, hogy kész javaslatokkal, nem egy esetben kész törvényekkel érkeztek a kormányzás megkezdéséhez. A Fideszhez közelálló műhelyekben már korábban fontolgatták, hogy bizonyos jogszabályokat miként kellene átalakítani - jegyezte meg az InfoRádiónak Nagy Attila Tibor.

Úgy vélekedett: az Orbán-kormány első száz napjának munkájában nem található olyan hiba, amely képes lett volna a Fidesz népszerűségét hátrányosan befolyásolni. Kisebb bakik előfordultak ugyan, de ezeket az ellenzék nem tudta kihasználni.

A kétharmados többségét viszont erősen kihasználta a jelenlegi kabinet, ami azt jelezte: a hatalmat nem szégyellni, hanem használni kell - mondta az elemző.

A Fideszt úgy érthetjük meg igazán, fejtette ki, ha figyelembe vesszük azt a felfogásukat, amely szerint a rossz rendszert gyors döntésekkel kell megváltoztatni. Ez vonatkozik például az alkotmányos módosításokra is.

Azt, hogy a Fidesz gyors lépésekkel akar előrejutni, jelzi az is, hogy jó néhány pozícióba megbízható embereket ültet. Ebben azonban nem pusztán a hatalmi koncentrációt kell látni, hanem azt is, hogy a kormányzó párt így tudja a rendszert a leghatékonyabban belülről is megváltoztatni - összegezte Nagy Attila Tibor.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 11:16
×
×
×
×