eur:
389.55
usd:
363.81
bux:
68081.74
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

LMP és Jobbik: hamarosan eldől a főpolgármester-jelöltek sorsa

Több mint 67 ezer ajánlószelvényt ellenőriz szombaton a Fővárosi Választási iroda (FVI). Pénteken a Jobbik, az LMP és a Kétfarkú Kutya Párt jelentette be főpolgármester-jelöltjét; a Fővárosi Választási Bizottságnak (FVB) vasárnap kell döntenie arról, nyilvántartásba veszi-e őket.

Az FVB azokat veheti főpolgármester-jelöltként nyilvántartásba, akiknek sikerült összegyűjteniük az előírt 28.150 érvényes ajánlást.

A Jobbik több mint 33 ezer ajánlószelvényt adott le, az LMP 31 ezret, míg a Kétfarkú Kutya Párt mindössze 3 ezret. Utóbbit így szinte biztos, hogy nem veszik nyilvántartásba, ám ezt az FVB-nek határozatban kell kimondania.

Esélyek

Mivel a leadott ajánlások között általában 3-6 százaléknyi, esetenként ennél több hibásat találnak, egyelőre csak valószínűsíteni lehet, hogy Staudt Gábor (Jobbik) és Jávor Benedek (LMP) elegendő ajánlást adott le.

Ha ez mindkettőjüknek sikerül, az azt jelenti, hogy a négy parlamenti párt (illetve a Fidesz-KDNP esetében pártszövetség) főpolgármester-jelöltje versenghet egymással. Az MSZP Horváth Csabát, a Fidesz-KDNP pedig Tarlós Istvánt indítja a választáson, az FVB már mindkettőjüket nyilvántartásba vette.

A pénteken leadott ajánlószelvényeket a választási iroda munkatársai - a pártok képviselőinek jelenlétében - előbb pénzjegyszámoló gépeken futtatják át, hogy megállapítsák pontos darabszámukat. Ezután "formailag szemrevételezik" az ajánlásokat, majd az ellenőrzés utolsó fázisaként a szelvényeken szereplő személyi- és lakcímadatokat vetik össze a központi számítógépes rendszer adataival.

Biztonsági "sáv"

A főpolgármester-jelöltekre összegyűjtött ajánlószelvények három-hat százaléka szokott érvénytelen lenni, ezért a jelölteknek legalább ennyivel több ajánlószelvényt kell összegyűjteniük, hogy az érvénytelenek "levonása" után is meglegyen az induláshoz szükséges 28.150 érvényes ajánlás.

Az októberi helyhatósági választáson főpolgármester-jelölt az lehet, akit a főváros választópolgárainak két százaléka ajánlott. (A korábbi szabályozás szerint ez fél százalék volt.) Mivel a választópolgárok száma a fővárosban 1.407.470, a főpolgármester-jelölt állításához szükséges ajánlások száma 28.150.

Elsőként Horváth Csaba, az MSZP jelöltje adott le 39.183 ajánlást. Az ajánlószelvények érvényességét formai és tartalmi szempontból ellenőrizte a Fővárosi Választási Iroda, és megállapította, hogy a leadott ajánlószelvények 6,4 százaléka, 2.509 volt érvénytelen.

Formai hibák

Formai hibás volt 1.893 ajánlás (4,83 százalék): a legtöbbön hibás vagy hiányos volt vagy a jelölt neve, vagy az ajánló személyi azonosítója (ez az összes formai hibás szelvény kétharmadára volt jellemző). Gyakori hiba volt, hogy vagy a választópolgár lakcíme, vagy a jelölőszervezet megnevezése, vagy pedig az ajánló saját kezű aláírása hibás vagy hiányos volt (az érvénytelenek 28 százaléka emiatt nem ment át az ellenőrzésen).

Tartalmi hibás volt 616 ajánlás, az esetek 87 százalékában azért, mert hibás volt a személyi azonosító. Gyakori hiba szokott lenni a többszöri ajánlás, vagy az, hogy a választópolgár nem azt a lakcímet tünteti fel az ajánlószelvényen, amely a lakcímnyilvántartásban szerepel. Előfordult, hogy az ajánló nem a személyiadat-nyilvántartásban szereplő nevét írja az ajánlásra, vagy elhunyt nevében adnak le ajánlást. Olyanra is szokott példa adódni, hogy az ajánlónak nincs választójoga, vagy nem a választókerületben (Budapesten) lakik.

Másodikként Tarlós István, a Fidesz-KDNP jelöltje adott le 100.079 ajánlószelvényt, ezek 3,45 százaléka (3.459) bizonyult érvénytelennek. Formai hibás ajánlószelvény 2.063 volt (2,06 százalék), az érvénytelen szelvények több mint felén hibás vagy hiányos volt a választópolgár lakcíme vagy személyi azonosítója.

Gondok az aláírással

Gyakori hiba volt az is, hogy a jelölőszervezet vagy jelölt nevét hibásan vagy hiányosan tüntették fel (az érvénytelen szelvények 27 százalékán). Itt is előfordult, hogy a választópolgár saját kezű aláírásával volt gond, valamint hogy az ajánló neve szerepelt hibásan.

Tartalmi hibás ajánlószelvény 1.396 volt, az esetek 89 százalékában a személyi azonosító volt hibás. Előfordult a többszöri ajánlás, és az is, hogy a választópolgár nem azt a lakcímet tüntette fel az ajánlószelvényen, amely a lakcímnyilvántartásban szerepel. Előfordult, hogy az ajánló nem a személyiadat-nyilvántartásban szereplő nevét írta az ajánlásra, vagy elhunyt nevében adott le ajánlást. Olyanra is van példa, hogy az ajánlónak nincs választójoggal, valamint az, hogy nem Budapesten lakik.

Staudt Gábor, a Jobbik főpolgármester-jelöltje pénteken 33 ezer, Jávor Benedek, az LMP jelöltje 31 ezer ajánlást adott le, ezeket a Fővárosi Választási Iroda ellenőrzi.

Demszky utolsó hibaszázalékai

2006-ban öt főpolgármester-jelölt indulhatott az önkormányzati választáson. Demszky Gábornak, az SZDSZ-MSZP jelöltjének a leadott 23.677 ajánlásából 1.875 (7,91 százalék) volt érvénytelen, Tarlós Istvánnak, a Fidesz-KDNP jelöltjének a leadott 21.941 ajánlásából 570 (2,59 százalék), Katona Kálmánnak, az MDF jelöltjének a leadott 9.507 ajánlásból 534 (5,62 százalék). Zsinka László, a MIÉP jelöltje esetében a leadott 8.029-ből 267 (3,33 százalék) volt érvénytelen, Székely Péternek, a Munkáspárt jelöltjének pedig a leadott 9.058 ajánlószelvényéből 302 (szintén 3,33 százalék).

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

A reggeli órákban Ázsiában többnyire pozitív hangulat jellemezte a kereskedést, ezt követően pedig Európában vegyes hangulatban indult a kereskedés. Ami a gazdasági eseményeket illeti, idehaza a külkereskedelmi adat második becslése érkezett, Amerikában pedig a gyáripari megrendelések és elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni. Emellett pedig a zárás után érkezik az Apple első negyedéves gyorsjelentése is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×