eur:
389.25
usd:
363.67
bux:
68089
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Budapest egyik kerületében sem lesz 13 kisebbségi választás

Budapest egyik kerületében sem alakíthat mind a 13, Magyarországon elismert nemzeti kisebbség saját önkormányzatot. A legtöbb kisebbségi választás, 12 a IV. kerületben, a legkevesebb, 3 a XXIII. kerületben lesz október 3-án.

Az Országos Választási Iroda szombat délutáni adatai szerint a IV. kerületben csak szlovén választás nem lesz, rajtuk kívül valamennyi kisebbségi közösség megválaszthatja helyi képviselőit a következő négy évre.

Kisebbségi választást azokon a településeken, kerületekben lehetett kiírni, amelyekben legalább 30-an voltak a kisebbségi választói jegyzékben a kiírás napján, és ahol elegendő számú jelöltet is (legalább négyet) állítottak a kisebbségi szervezetek. Vannak olyan települések, ahol a jelöltek hiánya miatt - legalábbis egyelőre úgy tűnik - nem tarthatnak végül választást.

A kisebbségi szavazáson csak azok vehetnek részt, akik az előírt határidőig felvetették magukat a kisebbségi jegyzékbe.

Budapest kerületeiben átlagosan tíz kisebbségi választást tartanak az önkormányzati választással egy időben, ám külön szavazókörökben.

A főváros 23 kerületében összesen 204 kisebbségi választást írtak ki, és 1.441 jelöltre lehet majd szavazni.

A legtöbb választást a helyi bolgár és a német közösségeknek írták ki, mindkettőnél 22-t. Hasonlóan nagy számban írtak még ki görög (21), cigány (20) és örmény (20) választást is, míg a legkevesebbet, egyet a XVIII. kerületi szlovén közösségnek. Ez utóbbinál öten indulnak a négy képviselői hely elnyeréséért.

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×