eur:
386.75
usd:
356.12
bux:
68270.61
2024. május 17. péntek Paszkál

Motorral hajrázik az ajánlószelvényekért az LMP a fővárosban

Egészen péntek kora délutánig gyűjti az ajánlószelvényeket Budapesten az LMP. A párt több standot is felállított a főváros különböző közterein, amelyek közül az utolsó délután háromkor, egy órával a szelvények leadásának határideje előtt zár be.

"Maguk tegnap még nem itt voltak" - mondta péntek délelőtt egy középkorú nő a Moszkva téren az LMP aktivistáinak, miközben leadta nekik az ajánlószelvényét. Az értetlenkedő arcokra válaszul hozzáteszi, hogy előző nap még a tér másik oldalán állt a párt standja, most viszont átköltöztek a metrókijárat elé, a Kétfarkú Kutya Párt és a Jobbik közé.

Az aktivisták udvariasan elismerik a tényt, de közben már ellenőrzik is, hogy jól van-e kitöltve a nekik leadott ajánlószelvény. Elfoglaltak, mert pénteken késő délelőtt egymást érték az emberek, hogy leadhassák ajánlószelvényeiket. Az egyik szervező meg is jegyzi, hogy ha összegyűlik a 28 ezer ajánlószelvény, este nagyot buliznak, "mindenki mehet haza és ma este végre kialhatja magát". (A főpolgármester-jelöltséghez 28.150 érvényes ajánlásra van szükség.)

Akad olyan fiatal szimpatizáns, aki arról érdeklődik, hogy csak az ajánlócédulákat lehet-e itt leadni vagy elég, ha jelzi, hogy ő támogatja az LMP-t, mire azt a választ kapja, hogy a szelvény leadása kötelező feltétele az ajánlásnak, de hozzáteszik, ha kell, futárt küldenek érte.

Az összegyűlt ajánlószelvényeket folyamatosan szortírozzák, és küldik be a központba. Kiderül, hogy az egykori öttusa világbajnok, jelenleg LMP-s jelölt Hanzély Ákos motorral járja a városban a gyűjtőpontokat és ő is viszi a szelvényeket a központba.

Akik a Bajcsy-Zsilinszky úti LMP-központban tartózkodnak, folyamatosan ellenőrzik a beérkező papírok érvényességét, szortírozzák és számolják azokat. A feszültség szinte kézzel tapintható, habár van olyan is, aki kijelenti, reggel úgy ébredt fel, hogy biztos volt benne, összegyűjtik a szükséges számú ajánlószelvényt. Végül fél egy felé kezd oldódni a hangulat, terjed a hír, hogy már a beérkezett papírok száma meghaladja a 28 ezret. Ezt később Jávor Benedek is megerősíti.

Ugyanezt hirdeti a párt Deák téri standjánál álló egyik aktivista is. "Óriási szenzáció. A budapestiek olyan mutatványt hajtottak végre, amely lehetővé teszi, hogy október 3-án Jávor Benedekre is lehessen szavazni" harsog vidáman a kezében tartott megafonba az egyik aktivista, jelezve, hogy délután egyre már ide is eljutott a hír.

A párt itt két helyen is felállított standot, de kora délután az MTI munkatársa már csak kevés ajánlószelvénnyel érkezőt látott. Pedig ez az a helyszín, ahol még délután háromkor, egy órával a leadási határidő előtt is gyűjtik a szelvényeket. "Aztán fél négyig a Városháza előtt gyűjtünk, utána pedig leadjuk az egészet" - jegyzi meg a kampánystáb egyik tagja.

Címlapról ajánljuk

Eltelt öt év - ez lett az USA nagy Huawei-szankciójából

Öt évvel ezelőtt kapta a kínai Huawei fennállásának addigi legnagyobb pofonját az Amerikai Egyesült Államok akkori elnökétől, és felkerült a Washington szerint nemzetbiztonsági kockázatot jelentő cégek, személyek, államok listájára. Ezzel az USA lényegében elvágta a Huaweit az amerikai technológiától. De most jött a meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×