eur:
385.9
usd:
355.33
bux:
0
2024. május 21. kedd Konstantin

Begurulhat az LMP is

Péntek délután négy órakor lejárt a főpolgármester-jelöltek bejelentésére rendelkezésre álló határidő, a már nyilvántartásba vett MSZP-s és Fidesz-KDNP-s jelölt mellett a Jobbik és az LMP jelöltjének van esélye felkerülni a szavazólapra, abban az esetben, ha a Jobbik és az LMP ajánlószelvényei között legalább 28.150-28.150 érvényes ajánlást találnak. Az LMP jelöltje kerékpáron szállította a Városházára a kopogtatócédulákat.

A Jobbik és az LMP is bejelentette főpolgármester-jelöltjét az előírt péntek délután négy órai határidőig. A Jobbik mintegy 33 ezer, míg az LMP mintegy 31 ezer ajánlószelvényt adott le a Fővárosi Választási Irodán.

Ez azt jelenti, hogy négy párt jelöltje versenghet a főpolgármesteri cím elnyeréséért, abban az esetben, ha a Jobbik és az LMP ajánlószelvényei között legalább 28.150-28.150 érvényes ajánlást találnak.

Leadta összegyűjtött ajánlószelvényeit a Kétfarkú Kutya Párt jelöltje is, ám állításuk szerint mindössze 2.692-t, így azok bizonyosan nem elegendőek ahhoz, hogy a jelöltet hivatalosan nyilvántartásba vegyék.

Horváth Csaba, az MSZP és Tarlós István, a Fidesz-KDNP jelöltje már korábban leadta ajánlószelvényeit, és a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) nyilvántartásba is vette őket.

Az ellenőrzések során a leadott szelvényeknek általában 3-6 százalékát valamilyen szempontból érvénytelen ajánlásként szűrik ki .

Így elképzelhető, hogy bár a most leadott ajánlószelvények száma meghaladja az előírt 28.150-et, ennél végül kevesebb érvényes ajánlást találnak majd. Ha ez így történik, akkor az adott jelöltet az FVB nem veheti nyilvántartásba, tehát a jelölt nem indulhat el a főpolgármester-választáson.

Az ajánlószelvények ellenőrzésére két napja van a Fővárosi Választási Irodának.

A választási kampány új elemekkel bővül: az ajánlószelvények leadását több párt is sajátos elemekkel színesítette. Tarlós István (Fidesz-KDNP) kampányfőnöke talicskán tolta be a Városházára az összegyűlt cédulákat napokkal ezelőtt.

A Jobbik jelöltje bőröndben szállítmányozta az ajánlószelvényeket. A több mint 33 ezer cédulát leadó Staudt Gábor a koffer mellé egy kalitkába zárt szarkát is hozott a Városházára. A madár - Staudt Gábor közlése szerint - annak a jelképe, hogy "az elmúlt húsz év politikusbűnözőit" rács mögé fogják zárni.

Az LMP-nek erősen hajráznia kellett a gyűjtés során, aktivistái kerékpárral szállították az utolsó ajánlószelvényeket. Főpolgármester-jelöltjük, Jávor Benedek így, stílusosan, maga is bringán érkezett a Fővárosi Választási Bizottság irodájához.

Az LMP pénteken fél négy körül adta le fővárosi ajánlószelvényeit a Városházán. A párt főpolgármester-jelöltje, Jávor Benedek még a Deák téren három órakor tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, körülbelül 30.500 szelvényt gyűjtöttek össze, de folyamatosan érkeznek újak, az utolsó hat darabot például már a Városházára hozta utána egy biciklis.

Legkorábban az MSZP jelöltje adta le az ajánlószelvényeit. Horváth Csabát, a szocialisták jelöltjét 36.500, Tarlós Istvánt, a Fidesz-KDNP főpolgármester jelöltjét pedig 96.620 érvényes ajánlással már nyilvántartásba vette a Fővárosi Választási Bizottság.

Címlapról ajánljuk
Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak
Verőcei tragédia

Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak

A kishajót egy 190 lóerős motor hajtotta, ebből és a "nagy csattanásból" arra lehet következtetni, hogy erős volt a tempó - no meg a motorcsónak sérülései is ezt támaszthatják majd alá a Mahosz szóvivője szerint. A szállodahajó kapitánya segítség elmulasztása miatt őrizetben van.

Megrendítő vallomások a színészlegendától – könyv Benedek Miklósról

A Nemzet Színésze zárkózott ember hírében állt, idősebb korára azonban feloldódott, és megannyi sikeres szerep után a legnagyobb kihívással birkózott meg: saját magáról mesélt életrajzi könyvében, melynek megjelenését nem érhette meg, ugyanis január 9-én elhunyt. A könyv megírásában egy régi jó barát, Vajda Katalin volt a segítségére, akinek köszönhetően egy mellbe vágóan őszinte vallomást olvashatunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×