eur:
386.97
usd:
355.84
bux:
68088.24
2024. május 17. péntek Paszkál

Egyelőre Tarlós István és Horváth Csaba indulása biztos

Az ajánlószelvény-gyűjtés hajrájában annyi biztos, hogy Tarlós István és Horváth Csaba indulhat a főpolgármesteri posztért. Az InfoRádió csütörtöki körképéből kiderül, hogy a Jobbiknak is összegyűlt a szükséges számú ajánlás. Az LMP még küzd, több jelölt indulása pedig bizonyosan meghiúsul.

Az InfoRádió információi szerint már 160 ezer ajánlószelvényt gyűjtött össze Tarlós István, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje, aki kedd délelőtt adott le 100 ezer kopogtatócédulát a Fővárosi Választási Bizottságnak. Úgy tudjuk: ma este hirdetik ki, hogy ebből mintegy 6 ezer ajánlás érvénytelen, ám a nyilvántartásba vételhez így sem fér kétség. Ennek ellenére az aktivisták az utolsó percig, vagyis péntek 16 óráig gyűjtik a szelvényeket.

Horváth Csaba, az MSZP jelöltje adta le elsőként, még augusztus 27-én a kopogtatócéduláit. Õt két nappal később nyilvántartásba is vették, valamivel több mint 39 ezer ajánlószelvényéből csaknem 37 ezret érvényesnek találtak.

Összegyűjtötte a szükséges, 28.150 darab szelvényt a Jobbik is - tudta meg az InfoRádió. Staudt Gábor főpolgármester-jelölt elmondta: azért gyűjtik tovább az ajánlásokat, hogy legyen némi tartalékuk a rosszul kitöltött cédulák pótlására.

Komoly a harc az LMP-nél. A párt többször elmondta, hogy nagyon lassan gyűlnek az kopogtató-cédulák, ám az utóbbi napokban felgyorsult a tempó, tegnap állítólag 4500 szelvényt adtak le nekik, így a párt ma reggelig több mint 23 ezer ajánlást gyűjtött össze. Karácsony Gergely kampányfőnök az InfoRádiónak elmondta: bíznak abban, hogy péntek délutánig meglesz a még hiányzó 5 ezer szelvény, de azt elismerte: tartalékuk az esetlegesen rosszul kitöltött ajánlásokhoz nemigen lesz.

Tegnap kiadott közleménye szerint átlépte a 20 ezres határt Schmuck Andor, a Tisztelet Társasága és a Magyarországi Szociáldemokrata Párt által támogatott főpolgármester-jelölt. Az InfoRádió úgy tudja: a jelölt még bizakodik, a ma esti Margitszigeti Szépkorú Nyárbúcsúztató Gála 3 előadására ugyanis több mint 9 ezer embert várnak még, és azt remélik, közülük többen akkor adják le ajánlószelvényeiket.

Bizakodik az országgyűlési választáson a parlamentből kiesett MDF is abban, hogy a főpolgármesteri címért el tud indulni. Mándi Sándornak mostanáig a szükséges ajánlás kétharmada jött össze, a párt szóvivője azt mondja: aktívan folytatják a gyűjtést.

Közel áll a határ teljesítéséhez Makai István, a Roma Polgári Tömörülés főpolgármester-jelöltje. Ennyit mondott a jelölt munkatársa, aki egy pénteki sajtótájékoztatóra hivatkozva nem árult el számokat, de utalt rá, hogy joggal bíznak abban, hogy el tudnak indulni a posztért.

Bizonyosan nem tud elindulni a posztért Galba-Deák Ádám, a Zöld Baloldal jelöltje, ő - mint az InfoRádiónak elmondta - nagyjából 2500 kopogtatócédulát tudott összegyűjteni.

Hasonlóan járt Ungár Klára egykori szabaddemokrata képviselő, a Szabad Emberek Magyarországért - Összefogás jelöltje is, ő 8 ezer ajánlószelvényt gyűjtött össze. Mint az InfoRádiónak elmondta: a törvényes határidőig biztosan nem fogják megsemmisítési a le nem adott ajánlásokat, ugyanis az Alkotmánybíróságtól kérték a választási törvény módosításának hatályon kívül helyezését.

A választási reform eredményeként az lehet főpolgármester-jelölt, akit a főváros választópolgárainak két százaléka, egészen pontosan 28 150 személy ajánlott. A korábbi szabályozás szerint ehhez a választók fél százalékára volt szükség.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szabados Gábor Dejan Stankovic távozásáról: szakmailag visszalépés, de „ több millió oka lehetett a döntésének

Szabados Gábor Dejan Stankovic távozásáról: szakmailag visszalépés, de „ több millió" oka lehetett a döntésének

A sportközgazdász szerint meglehetősen furcsa, hogy nem vitt végig egy teljes szezont a Ferencvárossal a szerb vezetőedző. Arról is beszélt az InfoRádióban, hogy valószínűleg keménykezű, energikus szakembert keres a klub, és megítélése szerint elsősorban szláv, kelet-európai származású trénerek jöhetnek szóba.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×