eur:
388.78
usd:
361.59
bux:
68076.75
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Megkezdte működését a Terrorelhárítási Központ - a nap hírei

A köztársasági elnök szerint a fejlődés élére kell állniuk az egyetemeknek. Az április végén lejáró földvásárlási moratórium meghosszabbítását kéri az Európai Uniótól Magyarország. A nap legfontosabb hírei.

A köztársasági elnök szerint a fejlődés élére kell állniuk az egyetemeknek, ha versenyképesek akarnak maradni. Schmitt Pál a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanévnyitó ünnepségén azt mondta: minden, magára valamit is adó ország különleges forrásként tekint a tudásra, ami nemcsak az egyes emberé, hanem közkincs. Úgy fogalmazott: minden egyes diák a nemzet befektetése, ezért minden oktatónak és hallgatónak kötelessége komolyan venni a következő három-öt év munkáját. A 2010/2011-es tanév az általános és középiskolákban nappali rendszerben 1 millió 300 ezer diák számára kezdődött meg, a felnőttoktatásban 75 ezer felnőtt vesz részt.

Az április végén lejáró földvásárlási moratórium 3 éves meghosszabbítását kéri az Európai Uniótól Magyarország. A vidékfejlesztési miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta: a részletes indoklás pontjai között szerepel, hogy Magyarországon a föld ára legfeljebb a nyugat-európai szint fele-harmada. Fazekas Sándor emlékeztetett arra: a magyar törekvéseket Franciaország, Románia, Bulgária, valamint a visegrádi országok is támogatják.

A miniszterelnök szerint az új biztonsági kihívások között ma első helyen a terrorizmus szerepel. Orbán Viktor a budapesti Maléter Pál laktanyában, a Terrorelhárítási Központ ünnepélyes alakuló állománygyűlésén azt mondta: egy fejlett és erős országhoz elengedhetetlen a jól szervezett, jól felszerelt és kiválóan kiképzett emberekből álló önálló terrorelhárítási központ. A szervezet, amelynek főigazgatója Hajdu János dandártábornok, a Fidesz volt biztonsági igazgatója, a többi között a miniszterelnök és az államfő védelméért felel, emellett feladata a terrorcselekmények, emberrablások felderítése, valamint - a rendvédelmi szervezetek felkérésére - a bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható fegyveresek elfogása. Az MSZP szerint a központ létrehozását semmi nem indokolta, az ország terrorfenyegetettsége ugyanis nem növekedett.

Új zárszámadási gyakorlatot szorgalmaz az Állami Számvevőszék elnöke. Domokos László azt mondta: bár az elmúlt évi költségvetés zárszámadásának normaszövege és mellékletei egymással összhangban állnak, és megfelelnek az államháztartási törvény előírásainak, a jelenlegi gyakorlaton tovább kell lépni. Az ÁSZ alelnöke arról beszélt, hogy a nemzeti vagyonkezelőnél alapvető hiányosságokat állapított meg a szervezet. Warvasovszky Tihamér azt mondta: gondok voltak a tavalyi jogi szabályozással, a döntési folyamatokkal és a vagyonnyilvántartással, de felelősségre vonás a vezérigazgató munkaviszonyának felmondásán túl nem történt. A szakértők úgy vélik: a részvényesi jogokat gyakorló pénzügyminiszterek döntései nem az állam érdekei elsődlegességének figyelembevételével születtek. -A Központi Nyomozó Főügyészség közben a sukorói telekcsere ügyében őrizetbe vett Tátrai Miklós és Császy Zsolt előzetes letartóztatását kezdeményezte. A hatóság a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő volt vezetőjét különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel, a cég volt értékesítési igazgatóját pedig bűnsegédlettel gyanúsítja.

A jegybank szóvivője szerint főként növekedési kockázatot jelent Magyarország számára a svájci frank erősödése. Simon András azt mondta: a jellemzően svájci frankban eladósodott hitelesek törlesztőrészletei emelkednek, emiatt visszafogják fogyasztásukat. Hozzátette: a bankok esetében az árfolyam gyengülése csökkenti a tőkemegfelelést, ami korlátozza a hitelezési aktivitást, így azoknak a gazdasági szereplőknek is csökkennek a finanszírozási lehetőségei, akik nem rendelkeznek devizahitellel. A szóvivő arról is beszélt, hogy a forint árfolyamának további gyengülése veszélyezteti a 3 százalékos inflációs cél elérését.

Két beteget ápolnak kórházban a nyugat-nílusi vírus miatti megbetegedéssel Magyarországon. Krisztalovics Katalin járványügyi szakorvos elmondta: az egyes szúnyogfajok által terjesztett vírus 2003 óta minden évben megjelenik Magyarországon, és jellemzően azokban a megyékben okoz megbetegedést, amelyek területén tömegesen fordulnak elő a költöző madarak. Hozzátette: a vírus emberről emberre közvetlenül nem terjed, azt kizárólag egyes szúnyogfajok terjesztik.

Irakban hivatalosan is megkezdte az amerikai hadsereg az Új hajnal nevű műveletét - jelentette be egy Bagdadhoz közeli támaszponton Joe Biden amerikai alelnök. Irakban jelenleg 49.700 amerikai katona állomásozik, miután augusztus 31-én befejeződött az "Iraki Szabadság" hadművelet, és véget ért az amerikai csapatok harci küldetése az országban.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×