eur:
389.13
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Harrach Péter: Csak a képviselői listája lehet önálló a KDNP-nek

Önálló KDNP-képviselőjelölti lista elképzelhető, de önálló polgármesterjelöltet a Fidesz jelöltje ellen nem lehet indítani vagy támogatni - mondta el Harrach Péter, a KDNP alelnöke.

Az MTI azután kereste meg a kereszténydemokrata frakció első emberét, hogy több helyen olyan híradások jelentek meg, nem sikerül a polgármesterjelöltségről megegyezni Érden és Vácott.

Harrach Péter leszögezte: az a KDNP álláspontja, hogy ahol nincs más megoldás, jelöltjeiknek lehet önálló képviselői listát állítani, de önálló polgármesterjelöltet a Fidesz jelöltje ellenében nem lehet indítani, vagy támogatni.

A KDNP gyakorlatában eddig működött az a megoldás, hogy a vezetés felelős döntéseit a helyi szervezetek elfogadják. Nem volt szükség olyan más pártoknál gyakori lépésekre, mint a feloszlatás. Abban bíznak, hogy ez a jövőben is így lesz - tette hozzá a kereszténydemokrata politikus.

Arra a felvetésre, hogy ha ez mégsem így lenne, úgy válaszolt: nem lesz könnyű elfogadni azt a helyzetet, ha a helyi szervezetek másként viszonyulnak ehhez mint eddig, és az átgondolt irányelveket nem veszik figyelembe.

"Ez egy új helyzet lesz, amelyet új döntésnek kell követnie" - fogalmazott az alelnök. Hozzátette: várhatóan hétvégéig minden eldől.

A vitás helyszínek közül Érd kapcsán megjegyezte: formailag minden rendben van, mert a KDNP ott nem indít önkormányzati jelöltet, és polgármestert sem. Néhány KDNP-s úgy gondolta, hogy elindul, egyéni döntést hozva, függetlenként vagy civil szervezet támogatásával.

Harrach Péter kiemelte: mindennél fontosabb a létrejött centrális politikai erő, amelyik képes végre megteremteni a nemzeti egységet.

A párt alelnöke úgy fogalmazott: a Fidesz és a KDNP együttműködését a felelősség és a kölcsönös tisztelet jellemzi. A helyi szervezetek szintjén is, az esetek elsöprő többségében sikerült megegyezni a jelöltek személyében.

Harrach Péter közlése szerint tíz alatt van azon települések száma, ahol szétválasztották a listákat és külön Fidesz és külön KDNP-lista lesz.

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×