eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Kinevezték a közigazgatási hivatalok vezetőit

Kinevezték a szeptembertől működő megyei közigazgatási hivatalok vezetőit, így az önkormányzatoknak újra lesz törvényességi felügyeletük.

Szeptember 1-jével a megyei közigazgatási hivatalok egy közel két éves exlex állapotot számolnak fel - utalt Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter a hivatalvezetők kinevezésekor arra, hogy miután 2009 januárjában megszűntek a Gyurcsány-kormány által alkotmánysértő módon létrehozott regionális közigazgatási hivatalok, az önkormányzatok törvényességi felügyelet nélkül maradtak.

Navracsics Tibor úgy vélte, a korábbihoz képest szeptember 1-től olyan szolgáltatást kell kialakítani a közigazgatás területén is, amellyel elégedettek lehetnek az állampolgárok. "Nem lehetünk ellenségesek azokkal szemben, akiknek a pénzéből dolgozunk, akiknek a pénzéből az intézményeket működtetjük, sőt tartozunk azzal az adófizető polgároknak, hogy a legmagasabb szintű szolgáltatást nyújtjuk nekik" - fogalmazott.

A kabinet célja, hogy 2013. végére egyablakos ügyintézési rendszert alakítson ki, vagyis az állampolgár egy helyen intézhesse az összes ügyét - mondta röviddel a fővárosi és a 19 megyei hivatalvezető kinevezése előtt Szabó Erika, a területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkár.

A megyei közigazgatási hivatalok működtetése lesz az átszervezési munka első lépése. Ezek a hivatalok január 1-jétől átalakulnak kormányhivatalokká, amelyek már több a jelenleg minisztériumokhoz tartozó 33 intézmény - mint például a Földhivatal vagy az ÁNTSZ - munkáját hangolják össze.

Szabó Erika megfogalmazása szerint "a cél az, hogy a legtöbb ilyen szervet, amelyek most még a minisztériumoktól függenek, területi szinten egy szervezeti egységbe kapcsolódjanak".

Ez többéves munka, ám néhány szervezet ügyfélszolgálata már januártól elérhető lesz a kormányhivataloknál. Az új szervezeteket nem a most kinevezett hivatalvezetők fogják irányítani, hanem a kormánymegbízottak, a hivatalvezetők feletteseként. A kormánymegbízottakat várhatóan az év végén nevezik ki, a politikai posztot politikus is betöltheti, így akár országgyűlési képviselő is, ám az önkormányzati képviselői mandátummal - értelemszerűen - összeegyeztethetetlen.

Az átszervezés egyébként több milliárd forintba kerül, és Szabó Erika ígérete szerint nem jár elbocsátásokkal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 09:47
×
×
×
×