eur:
393.78
usd:
365.21
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

"Egyedülálló alkalom az EU-elnökség"

Új gazdasági rend kiépítése a fő célja a következő félévben esedékes, soros magyar EU-elnökségnek - mondta a külképviselet-vezetői értekezleten Győri Enikő, az uniós ügyekért felelős kijelölt államtitkár.

Egyedülálló alkalom Magyarország megkopott presztízsének helyreállításához a 2011 első félévében esedékes soros elnökségi tisztség - mondta a misszióvezetői értekezleten Győri Enikő.

Az uniós ügyekért felelős kijelölt államtitkár szerint Magyarország és az unió céljai - egyebek mellett a válság lezárása vagy a gazdasági kormányzás kialakítása - minden korábbinál jobban egybeesnek. Segítheti szerinte a sikeres elnökség megrendezését az is, hogy egyes kérdésekben - ilyen például a magán-nyugdíjpénztári elszámolások ügye -, hazánknak egyre több támogatója van.

A nehézségek között Győri Enikő megemlítette, hogy nemcsak Magyarország, hanem az egész unió nehéz gazdasági helyzetben van, hogy az előző kormány nem készítette megfelelően elő a feladatokat, és forrásokat sem rendelt hozzájuk.

A kijelölt államtitkár kifejtette: Magyarország fő célja a féléves elnökség alatt az újabb visszaesés elkerülése, egy új gazdasági rend kiépítése.

A további célokról szólva elmondta: szeretnék, ha az új pénzügyi kerettervről a magyar elnökség alatt megindulna a vita, ha előrelépnének a közös agrár- és energiapolitika kérdésében, és ha az úgynevezett Duna-stratégiát jövő júniusban, a magyar elnökség zárásaként el lehetne fogadni. Hozzátette: egyes új témákat, mint például a demográfiai helyzet, a gyermekszegénység vagy a romák társadalmi befogadása, szeretnék bevinni az uniós diskurzusba.

Kijelentette: a hagyományos hármas - a volt, a jelenlegi és a következő soros elnök - együttműködés mellett kiemelt szerepet szánnak a lengyel-magyar együttműködésnek is.

Győri Enikő hangsúlyozta: olyan elnökséget szeretnének, amelyben az európai polgárok visszanyernék a hitüket, hogy érdemes az Unió tagjának lenni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×