INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Jóvátételt ígér Hoffmann Rózsa

InfoRádió / MTI
Jóvátételt ígért az egyházi közoktatási intézményeknek az elmúlt évek finanszírozási elvonásai után Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár az Iskolanővérek nevelési konferenciáján szerdán a fővárosban.

Azt a fajta igazságtalanságot, amelyet az elmúlt években az egyházi intézmények elszenvedtek, s amelynek során milliárdokkal rövidítették meg őket, az új kormány orvosolja, "az elvont forrásoknak a fokozatos törlesztése rendben lesz" - fejtette ki a kereszténydemokrata politikus.

Az államtitkár elmondta, hogy a tervek szerint mind az állami, mind az egyházi iskolákban az állam magára vállalná a pedagógusok és az őket segítő alkalmazottak bérének finanszírozását. Az elképzelések szerint az önkormányzatoknak oktatási intézményeik működési költségeinek - a jelenlegi 50 százalékkal szemben - legfeljebb 10-15 százalékát kellene finanszírozniuk, az egyházi iskoláknál azonban ezt az összeget is átvállalná az állam.

Hoffmann Rózsa szólt arról, hogy folyamatban van az Apostoli Szentszékkel 1997-ben kötött vatikáni szerződés felülvizsgálata is. A miniszterelnök már újraalakította az illetékes egyházi vegyes bizottságot, megvannak tehát a szervezeti garanciái annak, hogy a pénzügyeket rendbe tegyék - jelezte az államtitkár, aki maga is tagja a bizottságnak.

Az államtitkár úgy értékelt, hogy ami az oktatásban az elmúlt nyolc évben történt, az elfogadhatatlan és megbocsáthatatlan. Az egész nemzet oktatási rendszerét kell újjáépíteni, hogy a nevelőmunka helyére kerüljön, egyetlen tanárt se lehessen bántalmazni, hogy a tanár, pedagógus ismét emelt fővel járhasson - fogalmazott.

Új értékrendet akarunk az egész oktatási rendszerben - szögezte le, hozzátéve: olyan szilárd értékrendre építkező, sokszínű iskolarendszert szeretnének, amelyben minden magyar állampolgár és család megtalálja a helyét.

Ebben az iskolarendszerben megkülönböztetett szerep illeti meg a katolikus, illetve általában az egyházi iskolákat - hangsúlyozta. Mint hozzátette: az államosításig a magyar iskolarendszer 60 százalékát a történelmi egyházak tartották fenn. Azzal tisztában vannak, hogy ezt az arányt nem lehet visszahozni most, de az a 6-8 százaléknyi részesedés, amit most bírnak, "lassú, szerves fejlődéssel erősítendő és erősíthető" - mondta.

Az egyházi intézményekben dolgozó pedagógusok közalkalmazotti státuszának megteremtésére vonatkozó kérdésre Hoffmann Rózsa azt mondta, bár még nem vetődött fel, de alapvetőnek tartja, hogy ugyanolyan státuszt, jogállást kell teremteni, mint máshol.

A pedagógusok bérével kapcsolatban úgy fogalmazott, minden gondolatuk arra irányul, hogy a pedagógusok tekintélyét helyreállítsák. Ehhez a pénz hiányzik leginkább - mondta, megjegyezve, az előző kormány annyira kiürítette az államkasszát, amit maga se gondolt volna.

Hoffmann Rózsa a kötelező hit- és etikaoktatásról azt mondta, addig nem híve annak, amíg nem látja, hogy van az országban ötezer olyan etika- vagy vallásoktató, aki hitelesen, meggyőződéssel tudja továbbadni az ismereteket.

A címlapról ajánljuk