eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 4. péntek Ferenc

Megtudtuk, miért nem adták át a Margit hidat - képekkel

Az eredeti tervek szerint 2010. augusztus 23-án kellett volna átadni a Margit hidat, a rekonstrukció azonban elhúzódik. A felújításért felelős MH 2009 konzorcium szóvivője az InfoRádiónak azt mondta: a kiviteli tervek késedelmes jóváhagyása miatt csúszik a határidő, de az átkelőt még az idén újra használhatják az autósok. A Főpolgármesteri Hivatalnál hétfőn közölték, hogy a kivitelező által felhozott okoknak csak egy részével értenek egyet, ezért a csúszás miatt kötbért követelnek majd.

Az eredeti szerződés szerint a Margit hidat két ütemben adták volna át: az ideiglenes forgalomba helyezést augusztus 23-ra tervezték, úgy, hogy a műemléki rekonstrukciós munkák 2011. március 31-ig fejeződnek be.

A határidőt elsősorban azért nem sikerült tartani - mondta az InfoRádiónak a felújításért felelős MH 2009 konzorcium szóvivője -, mert a híd tavaly augusztusi lezárásakor még nem álltak készen az engedélyes kiviteli tervek, azokat csak novemberben hagyták jóvá.

Azóta folyamatos a csúszás, hiszen a kivitelezők így az időjárás viszontagságainak is ki voltak téve - jegyezte meg Tóth Kata, beszámolva arról, hogy jelenleg a déli, belváros felé eső hídfélen bontják a régi beton pályalemezeket és építik be a helyükre az újakat.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy az autóforgalom még az idén megindulhat a hídon, a műemléki rekonstrukciós munkákat azonban folytatják még, annak befejezése 2011 tavasza helyett nyárra tolódik.

Õsszel néhány napra a villamosok előtt is lezárják az átkelőt, erről idejében tájékoztatják majd a közlekedőket - fűzte hozzá a szóvivő.

A Főpolgármesteri Hivatalnál hétfőn közölték, hogy a kivitelező által felhozott okok csak egy részével értenek egyet, ezért a határidőből való kicsúszás miatt kötbért fognak követelni az Mh 2009 konzorciumtól. Mint írták: bár igaz, hogy a kiviteli terveket későn kapták meg, de a bontási engedély időben a rendelkezésre állt, ami alapján elkezdhették volna az építést megelőző bontási és hídmegerősítési munkákat.

A munkálatok a főváros nem tudja és oly módon nem is akarja felgyorsítani, hogy az a felújítás minőségének rovására menjen. Az elsődleges szempont, hogy a 2011 januárjában kezdődő soros EU elnökségre a híd használható legyen - olvasható az önkormányzat közleményében.

Staudt Gábor, a Jobbik főpolgármester-jelöltje az InfoRádiónak arról beszélt: a kivitelező cégek mellett a politikai döntéshozókat is felelősségre kell vonni a határidőre el nem készült fővárosi nagyberuházások miatt.

A Fővárosi Közgyűlés június elején döntött arról, hogy nem ad több pénzt a Margit híd felújítására, és nem is engedélyezi, hogy tovább csússzon az átadás határideje. A kivitelező korábban jelezte, hogy tarthatatlannak ítéli a szerződésben rögzített határidőket, a kivitelezés hónapokat csúszik, és a többletmunkák után további több mint 740 millió forintos plusz forrást kér.

Az MH 2009 konzorcium akkor közölte: az ideiglenes forgalomba adás időpontja körülbelül 111 napot csúszik, a híd felújításának véghatárideje pedig 74 napot, így az csak 2011 júniusára várható.

Hanganyag: Szépvölgyi istván

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×