INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Pintér Sándor: új szakaszához érkezett az árvízi újjáépítés

InfoRádió / MTI
Új szakaszához érkezett az újjáépítés az árvízzel sújtott térségekben. A cél továbbra is az, hogy október 31-ig valamennyi összedőlt ház épüljön újjá - mondta Pintér Sándor kedden, az árvízzel leginkább sújtott Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Felsőzsolcán.

A belügyminiszter egy összedőlt ház előtt tartott sajtótájékoztatón arról szólt: kedden írt alá határozatot, hogy 920 millió forintot utaljanak át az érintett önkormányzatoknak. A pénz része annak a 3 milliárd 170 millió forintnak, amelyet a kormány biztosít az árvíz miatt megsemmisült vagy helyreállíthatatlanul károsodott magánlakóházakban élők lakhatási feltételeinek megteremtésére.

Pintér Sándor megelégedettséggel nyugtázta, hogy valamennyi, árvízzel sújtott település önkormányzata a kormányrendeletnek megfelelően megalkotta a saját rendeletét, amelynek alapján megkötötték az első szerződéseket az újjáépítéshez.

A cél az, hogy október 31-ig valamennyi összedőlt ház épüljön újjá - szögezte le, hozzátéve: ezt a célkitűzést ütemezett építési terv alapján "végre fogjuk hajtatni, minden ellenőrizni fogunk", az építési terveket éppúgy, mint az építési ütemet.

A másik feladat az, hogy azokat a házakat, amelyek bár nem dőltek össze, de jelentősen megsérültek, segítsenek helyrehozni - tette hozzá, megemlítve: ebben elsősorban a karitatív szervezetek segítségére számítanak.

"Remélem, hogy mind a kormányzati elhatározások, mind az önkormányzati rendeletek alapján kötött szerződések, mind pedig a karitatív szervezetek által nyújtott támogatás oda vezet, hogy október 31-re valamennyi összedőlt ház újjáépül, valamennyi sérült ház lakhatóvá válik" - fogalmazott a belügyminiszter. Azt is elmondta: négyzetméterenként 137 ezer forintért épülnek újjá a házak, "nem aranyeső esett, bajban vagyunk, és ennek megfelelően kellett cselekedni".

Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára a sajtótájékoztatón arról szólt, hogy a vis maior-keretből eddig 221 önkormányzat részesült 597 millió 111 ezer forint támogatásban. A pénz kétharmada a védekezési költségek megtérítését jelentette az önkormányzatoknak, egyharmadát pedig már az intézmények, utak helyreállítására utalta ki minisztérium.

Még több mint 1200 pályázatot kell elbírálni, a hiánypótlások után a lehető leggyorsabban ezeket a támogatásokat is megkapják az önkormányzatok - tette hozzá.

Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője azt mondta: az újjáépítést szigorúan ellenőrzik, hiszen közpénzek felhasználásáról van szó.

Részt vett a sajtótájékoztatón Kozma Imre, a Máltai Szeretetszolgálat vezetője is, és örömének adott hangot, hogy az egész ország megmozdult az árvízkárosultak megsegítéséért. "Hatalmas összefogásnak vagyunk a tanúi" - mondta.

Hanganyag: Herczeg Zsolt


A címlapról ajánljuk