eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Félmilliárdos viharkár Veszprémben

Félmilliárd forintra tehető a kár, amelyet szombatra virradó éjszaka okozott a vihar Veszprémben - mondta Debreczenyi János, a város polgármestere hétfőn. Török László, a vadaspark igazgatója azt közölte, hogy hatalmas veszteség érte az intézményt is, a kár itt 40 millió forintra rúg.

A polgármester közlése szerint 300 millió forintos támogatásra adnak be kérelmet a kormányhoz a vis maior helyzet okozta károk miatt. Az összesítő jelentést hétfőn továbbítják Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettesnek, Veszprém országgyűlési képviselőjének és Pintér Sándor belügyminiszternek.

Debreczenyi János elmondta, hogy a péntek éjszakai vihar miatt komoly károk keletkeztek az intézményekben és a lakóházakban, továbbá a közterületi növényzetben. A volt Bakony Művek területén több száz fát csavart ki tövestől az orkán, de 430 hatalmas fenyő dőlt ki az állatkertben is.

Több utcát a rendőrségnek le kellett zárnia, ugyanis az áram alatt lévő, leszakadt vezetékek életveszélyt okoztak. Komoly károk keletkeztek a város temetőiben is - jegyezte meg a polgármester, hozzátéve: két templom jelentősebb károsodott.

A legsúlyosabban az Avar utcai Vadgesztenye óvoda sérült meg, az orkán erejű szél leszakította és elvitte az intézmény tetőzetét. Megrongálódtak az óvodával szemben lévő lakóházak is.

Mint mondta, remélhetően egy hét múlva - a közbeszerzési eljárás lefolytatása után - megkezdődhet az óvoda újjáépítése, s addig a 184 gyermek elhelyezését másutt oldják meg.

A polgármester kitért arra, hogy komolyabb kár érte a várban lévő egykori közgazdasági technikum és a zeneiskola épületét, valamint a Petőfi Színház vörösréz lemezekkel borított tetőzetét is.

Tetemes a közparkokban, ligetekben, tereken okozott kár, igen sok fa dőlt ki ezeken a helyeken és jó néhányat még ezután kell kivágni - tette hozzá. Bejelentette: a lakosságtól a zöldhulladékot csütörtökig ingyen szállítják el.

Pálmann László alezredes, a veszprémi városi rendőrkapitányság képviselője elmondta: szombaton már megindult a "katasztrófaturizmus", emiatt le kellett zárni bizonyos területeket, a leszakadt vezetékek miatt életveszélyessé vált utcákat, továbbá vagyonvédelmi feladatokat láttak el a rendőrök. Két fiatalember egy leszakadt villanyvezetéket akart ellopni, de a járőrök megakadályozták a bűncselekményt.

Török László, a veszprémi vadaspark igazgatója azt közölte, hogy hatalmas kár érte az intézményt: 40-60 éves fenyők dőltek rá állatházakra, utakra, kerítésekre és a közelben lévő lakóházakra.

Egy antilop elpusztult, szintén fa ütötte agyon. A pusztítás nyomait a tűzoltóság segítségével igyekeztek gyorsan eltakarítani, szombat délután már az állatkert egész területén fogadhatták a vendégeket.

Török László szerint a veszprémi állatkertet 40 millió forintos kár érte.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×