eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Nem kötelező az osztálypénz fizetése

Nem tehetik kötelezővé az osztálypénz fizetését az iskolák, sőt krétára és fénymásolásra sem kérhetnek pénzt a szülőktől - mondta az InfoRádiónak az oktatási jogok biztosa. Aáry-Tamás Lajos kiemelte: jogellenes az, ha addig nem adják ki a bizonyítványt, amíg nem fizeti be a szülő az osztálypénzt.

A szülők döntenek arról, hogy gyűjtenek-e osztálypénzt a tanév során, ám erre nem kötelezhető senki - közölte az InfoRádióval az oktatási jogok biztosa. Aáry-Tamás Lajos kiemelte, az osztálypénzzel nem rendelkezhet pedagógus vagy igazgató, azt egy szülőnek kell kezelnie.

Az osztálypénz önkéntes hozzájárulás, így nem lehet büntetni azt, aki nem fizeti. Jogellenes az, ha addig nem adják ki a bizonyítványt, amíg nem fizeti be a szülő az osztálypénzt - fejtette ki.

Az oktatási jogok biztosa beszélt arról is, hogy a kréta az alapszolgáltatások közé tartozik, így ennek megvételére nem lehet gyűjteni pénzt a szülőktől. Ha egy iskolai játékhoz vagy versenyhez kell fénymásolni, arra lehet pénzt kérni, ám a tankönyv helyett már nem - vélekedett.

Aáry-Tamás Lajos elmondta: a szülők megállapodásán múlik, hogy fizetnek-e székpénzt a bútorok javítására az osztályteremben, ám az szerinte nem elfogadható, ha már év elején gyűjtenek erre.

Hanganyag: Szabó Fruzsina

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×