eur:
387.61
usd:
356.98
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

Alsóörsi lövöldözés: öngyilkos lett az elkövető? - a nap legfontosabb hírei

Feltehetően öngyilkos lett az az egyelőre ismeretlen férfi, akinek holttestét a hajnali, alsóőrsi gyilkosság helyszínétől néhány kilométerre találták meg egy elhagyott, sötét színű gépjármű mellett - közölte a rendőrség.

Az Országos Rendőr-főkapitányság esti közleménye szerint az elhagyott autó mellett talált férfi halálát lőfegyver okozta. A tájékoztatás szerint a külföldi rendszámú járműben több lőfegyvert találtak, köztük olyat, amellyel akár a hajnali bűncselekményt is elkövethették. A Veszprém megyei Alsóőrsön hajnalban egy rendőrt és egy civilt lőttek le. A lövések egy közúti ellenőrzés során dördültek el; a 29 éves főtörzsőrmestert több találat érte, és a helyszínen életét vesztette. Meghalt az ellenőrzött kocsi egyik utasa is, egy 21 éves főiskolás fiú. A jármű egy másik utasát súlyos, de nem életveszélyes állapotban vitték a veszprémi kórházba, ahol azonnal megműtöttek. Rácz Jenő, az intézmény főigazgatója azt mondta: a zalai fiatalember állapota stabil.

Kormányzati utasítás Sukoró ügyében?

Két olyan hangfelvételt adott át Budai Gyula miniszterelnöki megbízott az ügyészségnek, amely szerinte egyértelműen bizonyítja, hogy a sukorói telekcsere-szerződés ügyében központi kormányzati utasításra történtek intézkedések. A politikus az InfoRádióban azt mondta: a birtokában lévő CD-k - amelyek két vagyontanácsülésen elhangzottakat tartalmazzák - azt támasztják alá, hogy a telekcsere központi utasításra történt, az értékbecsléssel összefüggésben pedig olyan döntés született, amellyel a pilisi és az albertirsai ingatlanokat felül-, míg a sukorói területet alulértékelték, elkerülve ezzel a nyilvános pályáztatást. Korábban a miniszterelnöki megbízott azt állította: dokumentumok igazolják, hogy Sukoró ügyében Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc hamisan tanúskodtak az ügyészség előtt; a volt kormányfők visszautasították a vádakat. A kormány 2008-ban egy albertirsai és egy pilisi területért adott cserébe egy telket a Velencei-tó partján külföldi vállalkozóknak, hogy kaszinóvárost építsenek Sukoró mellett. A Fidesz szerint ezzel több 100 millió forint kár érte az államot.

Visszaszoríthatja a feketemunkát az alkalmi munkavállalás

A feketemunka visszaszorítását várja a mezőgazdaságban az alkalmi munkavállalás szabályainak egyszerűsítésétől a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára. Ángyán József a változásokról az InfoRádióban elmondta: korábban az alkalmi munkavállalók után naponta 1.300 forint közterhet kellett befizetni a munkáltatónak, ezt az új szabályozással 500 forintra csökkentették. Az államtitkár hangsúlyozta: míg a korábbi szabályozás társadalombiztosítási szempontból semmilyen biztonságot nem adott a dolgozóknak, addig mostantól a befizetés nyugellátásra is jogosít. Ángyán József szerint az új szabályozás megtöbbszörözheti a mezőgazdaságban legálisan dolgozó idénymunkások számát: a jelenlegi 15 ezer helyett 300 ezer lehet.

Hatalmas hiány az agárárköltségvetésben

Összesen 21,5 milliárd forint hiányzik az agrárköltségvetésből; a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárügyekért felelős államtitkára szerint a hiányzó forrás elsősorban az állattenyésztési támogatásokat érinti. Czerván György elmondta: a jövő évi költségvetési előirányzatot legalább a hiányzó összeggel növelni kell, a minisztérium már elkezdte a tárgyalásokat a gazdasági tárcával az ügyben. Az államtitkár az InfoRádióban szólt arról is, hogy az ország nehéz helyzetben van, a természeti károk értéke körülbelül 200 milliárd forint, ebből hozzávetőleg 150 milliárd a mezőgazdaságot érinti. Ehhez képest a kárenyhítési alap 4,5 milliárd forint. Tájékoztatása szerint a kormány szeptemberben, a tényleges kárérték és az államháztartás helyzete ismeretében dönt majd arról, hogy a kárenyhítési alapot mekkora összeggel tölti fel.

Felmentések a regionális munkaügyi központok élén

Azonnali hatállyal felmentette hat regionális munkaügyi központ főigazgatóját, valamint Pirisi Károlyt, az Állami Foglalkoztatási Szolgálat vezetőjét Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. A tárca tájékoztatása szerint a kormány azt várja a megújuló Állami Foglalkoztatási Szolgálattól, hogy hatékony és fajsúlyos szereplő legyen a munkaerő-közvetítés piacán.

Hétfőn folytatódhat a Műjégpálya rekonstrukciója

A tervek szerint hétfőn folytatódik a Városligeti Műjégpálya rekonstrukciója, miután a legtöbb kérdésben megállapodott a főváros és a kivitelező cég. A Főpolgármesteri Hivatal sajtóirodája közölte: a kivitelező Hérosz Zrt. belegyezett a főváros számlázással kapcsolatos feltételeibe, Budapest vezetése pedig elfogadta a két hónapos határidő-módosítást, amelyet a műszaki ellenőr és a tervező egyaránt indokoltnak és megalapozottnak tartott. Ennek értelmében a teljesen felújított műjégpályát 2011. április 30-án adják át.

Megszületett a cseh kormányprogram


Prágában jóváhagyta programját a Petr Necas vezette cseh koalíciós kormány. A mintegy 40 oldalas dokumentumot augusztus 10-én terjesztik a parlament elé. A kormányfő azt mondta: legfőbb céljuk, hogy megállítsák az államháztartás hiány további növekedését, és megvalósítsák a nyugdíjreformot.

Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×